במסגרת שיתוף פעולה בין ויקימדיה ישראל לפקולטה לטכנולוגיות למידה במכללת HIT, פותח משחק חינוכי חדש ומהנה המבוסס על ערכים בוויקיפדיה
איך נולד הרעיון למשחק?
במהלך שנת הלימודים האחרונה שלהם לתואר, מתבקשים הסטודנטים בפקולטה ל"טכנולוגיות למידה" במכון הטכנולוגי חולון HiT לבצע "פרויקט גמר" ייחודי. המציב בפניהם אתגר הדרכתי אמיתי לפיתוח כלי חינוכי אותו מציעים לבחירתם ארגונים וגופים שונים, המעונינים בתוצר. בליווי הסגל המקצועי, ומנחה מטעם הארגון המציע, עובדים הסטודנטים במשך 11 חודשים על פיתוח מוצר שיתן מענה לצורך הקיים בארגון עימו מתבצע הפרויקט. במענה לפניית נציגי HIT אל עמותת ויקימדיה ישראל, הצגנו לסטודנטים מספר אתגרים חינוכיים שהיינו רוצים למצוא להם מענה בכלים דיגיטליים. ואכן, לאחר תהליך מיון יסודי של שורה ארוכה של הצעות שהם בחנו, בחרו הסטודנטים אמיל טייב ורותם כרמי תחת הליווי של ד"ר חגית מישר-טל ונגה רזניק בהצעה שלנו כיעד לפרויקט הגמר שלהם.
האתגר
בפני הסטודנטים הוצג אתגר ייחודי, להפוך את הקריאה בוויקיפדיה לחוויתית ומהנה עבור בני נוער: במקום שהם "ידפדפו" בין ערכים באופן סתמי כמקובל, או יקראו תוכן באופן פאסיבי ביקשנו מהסטודנטים לאתר דרך שתאפשר מעבר יותר מעניין בין הערכים, ולפתח כלי שיוצר חוויית קריאה פעילה שמפנה את תשומת לב הקורא לתכנים האיכותיים הקיימים בוויקיפדיה ומפעילה אותו תוך כדי הדפדוף.
השאיפה הייתה שהמשתמש "לא ירגיש" שהוא רק לומד, אלא שחוויית הלמידה תהא עבורו משחקית, כיפית ומחדשת. מטעם העמותה הובילה את המיזם גיתית, שקיימה עם הסטודנטים והמנחות שורה ארוכה של מפגשי חשיבה לגיבוש מתכונת התוצר המבוקש שיתן את המענה הנכון ביותר לצורך שהגדרנו, ואת אופי המשחק שיפותח בהתאם לכך. במשך חודשים ארוכים עבדו הסטודנטים על פיתוח המוצר שיענה על צרכי העמותה, וכך נולד WikiSwitch.
מהו משחק WikiSwitch?
המשחק הנבחר הוא למעשה מחולל משחקי ויקיפדיה. הוא מיועד בעיקר למורים (אך לא רק) ומטרתו לגרום למשתתפים ללמוד בצורה מהנה נושא כלשהו שיש לו ערך בוויקיפדיה, על ידי יצירת משחק מהמשפטים המופיעים בערך זה. עורכ/ת המשחק מחליט/ה אלו מהמשפטים לשנות על מנת שהם יהיו משפטי שקר, ואלו להשאיר כפי שהם כמשפטי אמת. השחקנים צריכים להחליט כל פעם מחדש האם המשפט המופיע על הצג הוא אמת או שקר! משחק חווייתי וכיף גדול גם לילדים וגם למבוגרים כאחד.
ביום ההולדת ה- 18 לוויקיפדיה העברית שנחגג לפני מספר שבועות, הציגו הסטודנטים לראשונה את המשחק בפני חברי קהילת ויקיפדיה, יחד שיחקו כל הנוכחים את המשחק להנאתם לראשונה.