ויקינתונים (באנגלית: Wikidata) הוא מיזם בינלאומי של קרן ויקימדיה שמטרתו להיות מסד הנתונים החופשי הגדול ביותר, כפי שוויקיפדיה הפכה להיות מקור הידע הנפוץ בעולם.
מיזם ויקינתונים הושק בסוף שנת 2012, וכולל כבר כיום יותר מ-90 מיליון פריטים בפורמט של נתונים מובנים ומקושרים. ויקינתונים מהווה מקום אחסון מרכזי לכל המידע המובנה בוויקיפדיה ובשאר מיזמי האחות של תנועת ויקימדיה (כגון, ויקימילון, ויקישיתוף), אך יכול לתת תמיכה גם לשירותים ואתרים אחרים. כמו בשאר מיזמי ויקימדיה, התוכן בוויקינתונים זמין ברישיון חופשי ומתוחזק על ידי העורכים שמחליטים על הכללים של יצירת תוכן וניהול המידע. עם זאת, בהיות המידע מובנה, גם בוטים יכולים להזין נתונים בוויקינתונים, והמידע ניתן לשימוש ועיבוד על ידי מחשבים.
למה זה טוב?
הואיל והמידע בוויקינתונים ניתן לקריאה על ידי מחשבים, ניתן לייצר רשימות אוטומטיות של נתונים ולייצאם. מבחינה זו ויקינתונים הוא ייחודי בין שירותי המידע הזמינים כיום לקהל הרחב.
ממשק השאילתות של ויקינתונים מאפשר לתשאל את המאגר בשפת ספארקל, לחלץ נתונים שונים, לענות על שאלות כגון: כמה ישראלים זכו בפרס אוסקר? ואף ליצור גרפים ומפות, למשל מפה המראה את מקום הלידה של אסטרונאוטים.
הפעילות שלנו
עמותת ויקימדיה ישראל פועלת לחשיפת המיזם לקהלים רלוונטיים שונים. במדינת ישראל - "סטארט אפ ניישן" - יש תעשיית הייטק ענפה, ולמיזם ויקינתונים יש פוטנציאל לעורר עניין רב בקרב מפתחים, מתכנתים ומהנדסים בתחום זה, ולשמש לפיתוחים טכנולוגיים ולמטרות שונות. כמו כן, אנו פועלים להציג את המיזם במסגרות אקדמיות לסטודנטים למדעי הנתונים, ביג דאטה, הנדסת מערכות מידע או ניתוח נתוני עתק.
ויקינתונים מהווה גם את התשתית הטכנולוגית לשיתופי פעולה של תנועת ויקימדיה עם מוסדות גלאם (GLAM) - ראשי תיבות באנגלית של גלריות, ספריות, ארכיונים ומוזיאונים. אלה הם המוסדות והארגונים שאוצרים ומשמרים את המורשת התרבותית הדיגיטלית. ויקימדיה ישראל פועלת על מנת לחשוף מידענים בספריות, אנשי מוזיאונים ועובדי ארכיונים לאפשרויות הגלומות במיזם ויקינתונים.
מבוא לוויקינתונים
ויקינתונים במערכת החינוך
במגמת “מידע ונתונים” (לשעבר “גילוי ואיתור מידע דיגיטלי”) הקיימת משנת 2015 בבתי ספר תיכוניים בישראל, לומדים תלמידים מיומנויות וידע ביישום תהליכי אחזור מתקדמים, תוך פיתוח היכרות עם מקורות מידע באינטרנט ועם ניהול המידע והידע.
משנת 2019 פועלת ויקימדיה ישראל לשילוב מיזם ויקינתונים בתכנית הלימודים של המגמה. במסגרת שיתוף הפעולה עם משרד החינוך יצרנו תכנים ללמידה מרחוק עבור תלמידי התיכון בתקופת הקורונה – סדרת של ששה שיעורים בהם ד”ר קרן שצמן מהעמותה מלמדת על מיזם ויקינתונים:
מעוניינים בשיתוף פעולה איתנו?
צרו קשר עם רכזת הפעילות בוויקינתונים, ד"ר קרן שצמן.