במהלך החודשים ינואר עד אפריל 2021 נפגשו לשמוע מגוון הרצאות מפי שותפי העמותה, חברי קהילת העורכים של ויקיפדיה העברית, מתנדבי העמותה, פעילי תוכן חופשי וצוות העמותה.
לכל מי שמפספס או מעוניין לצפות שוב- מוזמנים לצפות בהרצאות שהוקלטו בקישורים למטה.
צפייה בההרצאות:
ב-15.01.21 ויקיפדיה, האנציקלופדיה הגדולה ביותר שיצרה האנושות, תחגוג 20 שנות פעילות.
המיזם, שאף אחד לא האמין שיחזיק מעמד, לא זו בלבד שהפך לאחד מעשרת האתרים הנקראים בעולם, אלא גם למקור של מידע אמין ברשת, בעידן של פייק ניוז ואמת חמקמקה — מקור של אור בעולם דיגיטלי שבו שולטים פעמים רבות כוחות אפלים.
מה הצליחו ויקיפדיה ותנועת ויקימדיה להשיג בעשרים השנים האחרונות? אילו אתגרים עומדים בפנינו? ואילו הפתעות מתוכננות לעשור הקרוב?
על כל זאת ועוד במפגש מיוחד לציון חגיגות 20 שנה לוויקיפדיה.
שני אבנשטיין סיגלוב, אשת חינוך, מרצה, חוקרת ופעילת תוכן חופשי, אשר עוסקת במפגש בין חינוך, טכנולוגיה, חדשנות ומידע פתוח. מאז 2019, מכהנת כדירקטורית בחבר הנאמנים של קרן ויקימדיה העולמית, התומכת בפעילות ויקיפדיה ומיזמי האחות שלה ברחבי העולם.
- יום רביעי, 13.1.2021
- שעה 20:30
- שני אבנשטיין סיגלוב
איך הפכה ויקיפדיה מבדיחה, מהפייק ניוז המקורי לאייקון תרבותי ושומרת הסף של העובדתיות בעידן הרשת. בהרצאה (המבוססת על מחקר שהתפרסם בספר חדש של MIT Press לכבוד 20 שנה לוויקיפדיה), נשמע על ההיסטוריה של ויקיפדיה וקשריה עם התקשורת, ונסקור איך המודל של ויקיפדיה – שנראה בתחילת שנות ה-2000 כסכנה אפיסטמולוגית – הפך עם עלייתו של טראמפ ומגפת הקרונה למגדול עובדתי.
במהלך השנים האחרונות חשף את התרמית הכי גדולה בתולדת ויקיפדיה, אילו ערכים גרמו לטורקיה לחסום את האתר, ועוד. הוא בעל פודקאסט באנגלית על ויקיפדיה בשם Disambiguation ופרסם לאחרונה פרק בספר של MIT Press לכבוד 20 שנה לויקיפדיה.
- יום רביעי, 27.1.2021
- שעה 20:00
- עומר בן יעקב
ההרצאה תצייד את המשתתפים בהיכרות עם כל מה שצריך לדעת על תמונות ברשת: מבנה פנימי של תמונה; כיתוב מידע בתוך התמונה; שיפור תמונות; חיפוש תמונות; תמונות נחלת הכלל, זיהוי תמונה של טקסט, קטגוריות ותגיות, ויקישיתוף ופיקיוויקי.
שאולה הייטנר היא פעילה בפרויקט פיקיוויקי ובדיגיטציה של ארכיון קריית אונו.
- יום רביעי, 3.2.2021
- שעה 20:00
- שאולה הייטנר
בהרצאה תוצג פעילות הספרייה הלאומית במיזמי ויקימדיה השונים, ויוצגו האפשרויות השונות העומדות בפני ויקיפדים בשימוש בשירותי הספרייה ובאוספי הספרייה הפתוחים לכל.
אורלי סימון, מנהלת אגף שירותי קהל בספרייה הלאומית, מרצה במכללה האקדמית לחינוך ע"ש דוד ילין בקורס "ויקיפדיה, ספרנים וספריות", וויקיפדית.
- יום רביעי, 17.2.2021
- שעה 20:00
- אורלי סימון
בהרצאה ננסה להסביר את הפער בין אופן השימוש של מורות מורים בפועל בויקיפדיה כיום, לבין הפוטנציאל החינוכי האדיר של ויקיפדיה, שעדיין לא מומש.
עמוס רבן, מדריך היסטוריה דיגיטלית במשרד החינוך ומרצה בסמינר הקיבוצים
- יום שני, 22.2.2021
- שעה 20:00
- עמוס רבן
בהרצאה נענה על השאלה "האם, וכיצד" ניתן להשתמש במאגרי מידע ציבוריים לאיסוף מידע לצורך חיבור ערכים. האם העובדה שתאריך לידה של אדם הופיע במסמך ציבורי מאפשרת שימוש באותו המידע לצורך חיבור הערך? האם ניתן להשתמש בתיקי בתי משפט לצורך חיבור, ומתי חשיבות ציבורית עולה על ערך הפרטיות.
יהונתן קלינגר, עורך דין העוסק בתחום הטכנולוגיה והמידע, היועץ המשפטי של עמותת ויקימדיה ישראל.
- יום רביעי, 3.3.2021
- שעה 20:00
- עו"ד יהונתן קלינגר
בהרצאה נדבר על אוצרות שאפשר למצוא במרחק קליק-עכבר; מסע מקוון בעקבות תצלומים וטקסטים היסטוריים ברשת.
עופר אדרת, כתב "הארץ" לענייני היסטוריה.
- יום רביעי, 17.3.2021
- שעה 20:00
- עופר אדרת
פרופסור שיזף רפאלי, נשיא מכללת שנקר, מחלוצי האינטרנט בישראל וחבר הוועד המנהל של עמותת ויקימדיה ישראל.
- יום ראשון, ה-21.3.2021
- שעה 20:00
- פרופ' שיזף רפאלי
בכתיבת ויקיפדיה עולות מפעם לפעם שאלות כמותיות: כמה ערכים צריך? מה האורך הראוי לערך? כמה הערות שוליים נחוצות בערך מומלץ? אתייחס לשאלות אלה ואציג מידע עובדתי משולב בדעתי ובדעות של אחרים.
דוד שי, מראשוני הפעילים בוויקיפדיה העברית.
- יום ראשון, 11.4.2021
- שעה 20:00
- דוד שי
בארכיונים בישראל נאספת ונשמרת ההיסטוריה הישראלית. אולם רבים לא מודעים כלל לקיומם של ארכיונים ולאוצרות השמורים בהם.
מה זה ארכיון, כיצד הוא בנוי ופועל? כיצד ניתן לחפש ולאתר בו את מבוקשך? מהו האיגוד הישראלי לארכיונאות ולמידע? באילו דרכים הוא פועל?
כיצד יכולה ויקיפדיה להיתרם מהקשר עם הארכיונים בישראל? על כך ועוד.
דודו אמיתי – מנהל ארכיון יד יערי, יו"ר האיגוד הישראלי לארכיונאות ולמידע.
לביא שי – מנהל הספרייה והארכיונים, יד יצחק בן-צבי, סגן יו"ר האיגוד ויו"ר הוועדה להשתלמות מקצועית באיגוד הישראלי לארכיונאות ולמידע.
- יום רביעי, 21.4.2021
- שעה 20:00
- דודו אמיתי, ד"ר לביא שי