תנועת ויקימדיה הבינלאומית מודעת לפער המגדרי המאפיין את ויקיפדיה ואת מיזמיה הנוספים, ושמה לה למטרה להיאבק למען צמצומו.
הפער מתקיים בשני מישורים עיקריים:
- ייצוג נשים בקהילת העורכים: בתוך קהילת העורכים המשתתפים ביצירת תכני המיזמים, נשים מהוות מיעוט (לדוגמה, בסקר שנערך בקרב קהילת הכותבים בוויקיפדיה העברית בשנת 2013, רק 23% מהמשיבים העידו כי הן נשים. בסקרים דומים בעולם, רק 10-15% מהמשיבים העידו כי הן נשים).
- ייצוג של נושאים בתחומי הנשים, הנשיות והמגדר בתוך תכני המיזמים: במיזמים השונים, ישנו חסך בתכנים הנוגעים לנשים, לחוויות החיים שלהן ולמגדר (לדוגמה, 81% מסך הערכים הביוגרפיים בוויקיפדיה העברית הם על גברים, ורק 19% מהם עוסקים בנשים). (למידע נוסף.)
ויקימדיה ישראל שמחה להשתתף במאבק בפער המגדרי בוויקיפדיה כשחקנית בולטת ומובילה. הנה כמה מהפעולות שאנו מבצעים כדי לצמצם את הפער המגדרי במיזמי ויקימדיה:
מיזם ויקי נשים תל אביב
המיזם הוקם ב-2014, והוא מקדם השתתפות של נשים בעריכה בוויקיפדיה במגוון דרכים:
- קורסי עריכה לנשים: קורסים המקנים כלים מעשיים לנשים המעוניינות להשתלב בוויקיפדיה ולהשפיע על תכניה. הם מועברים באופן פרונטלי או מקוון, ומתקיימים בסביבה אינטימית ותומכת.
- קבוצת הפייסבוק "ויקי נשים Wiki Woman": קבוצה המאפשרת לעורכות ותיקות ומתחילות בוויקיפדיה להתייעץ זה עם זו, לבקש סיוע, לשתף זו את זו בתוצרים ולהפיץ מידע בסביבה תומכת ואוהדת. הקבוצה פתוחה לכל מצטרפת.
- מפגשי עורכות: מפגשים פתוחים, המיועדים לעורכות בוויקיפדיה וכוללים עריכה בחברותא באופן המאפשר הפריה ולמידה הדדית.
משתתפות מיזם "ויקי נשים תל אביב" יוצרות ועורכות תכנים לפי תחומי העניין שלהן בכלל, ובתחומי נשים, מגדר ופמיניזם בפרט.
להצטרפות למיזם ולפרטים נוספים, פנו ל [email protected].
מיזם נשים באדום
מיזם בינלאומי זה החל בשנת 2015, וגרסתו המקומית הושקה בוויקיפדיה העברית בשנת 2016 על ידי קהילת ויקי-נשים.
המיזם…
- מרכז רשימה של נושאים מרכזיים בתחומי הנשים, הנשיות והמגדר שעדיין לא זכו לערך בוויקיפדיה העברית
- מזמין את הציבור לכתוב ערכים בנושאים אלה כדי להרחיב את מאגר הידע בנושאי נשיות ומגדר בוויקיפדיה
בדף המיזם תוכלו למצוא רשימה של נשים פורצות דרך ומושגים רלוונטיים בלמעלה מ-20 תחומים. אנו מזמינים אתכן ואתכם לתרום למיזם ולכתוב ערך על נושא המוצע במיזם ומשתייך לתחום העניין שלכם!
נשמח גם לשלב בדף נושאים מתאימים נוספים. יש לכם רעיון לנושא שניתן להוסיף לדף? נהדר, הציעו אותו!
מיזמי החינוך של ויקימדיה ישראל
במסגרת מיזמי החינוך של ויקימדיה ישראל, אלפי נערות ונערים יוצרים ועורכים ערכים בוויקיפדיה.
במיזמים אלה, אנו שמים דגש מיוחד על כתיבה על דמויות נשיות פורצות דרך: זאת, במגמה להטמיע את ההבנה כי נשים ראויות וצריכות להשתלב בעמדות השפעה בחברה, ולספק לנערות המשתתפות בפעילות מודלים לחיקוי ומקורות להשראה לקראת המשך חייהן.
הנה כמה מן התכניות והארגונים החינוכיים שבהם שבהם נערות ונערים כתבו בעזרתנו ערכים על נשים, פמיניזם ומגדר בשנת הלימודים 2016-2017:
- תכנית אלפא, אוניברסיטת תל אביב לנוער: תלמידי תכנית זו כתבו 50 ערכים חדשים על מדעניות מובילות, כמו למשל קרוליין גורדון וג'נט דוויסון ראולי.
- המכינה הבינתחומית, אוניברסיטת תל אביב לנוער: חלק מתלמידי תכנית זו התמקדו בכתיבת ערכים על על פמיניזם ומגדר, כגון המצעד למען זכות בחירה לנשים ב-1913 או אמילי דייוויס.
- תכנית אודיסאה, היחידה לנוער שוחר מדע, הטכניון: חלק מתלמידי תכנית זו התמקדו בכתיבה על מדעניות מובילות, כמו למשל מרתה פוגט ודיאנה טאימינה.
- רשת אורט ישראל: מבין תלמידי הרשת שהשתתפו במיזם לכתיבת ערכים, רבים בחרו לכתוב ערכים על נשים הכלולות ברשימה של מיזם נשים באדום. ערכים לדוגמה: בת שבע אלון, ג'וסלין אלדרס.
מיזם עבודות ויקידמיות
במסגרת המיזם "עובדות ויקידמיות", ויקימדיה ישראל משתפת פעולה עם מרצים וחוקרים במוסדות אקדמיים בישראל, בקורסים ותכניות אקדמיים המשלבים מטלות של כתיבת ערכים בוויקיפדיה.
אחת התכניות הבולטות המשתתפות במיזם היא התכנית ללימודי נשים ומגדר באוניברסיטת חיפה. כבר בשנת 2012 הבינה ראשת התכנית דאז, ד"ר שרון הלוי, את החשיבות העצומה בכתיבת ערכים בוויקיפדיה בתחומי הנשים והמגדר. ד"ר הלוי רתמה את התכנית כולה לפרויקט כתיבת ערכים, אשר לאורך השנים, הניב מגוון רחב של ערכים איכותיים. ערכים לדוגמה: חוק עבודת נשים, עיתונות נשים, תחיה כאריוכא, צווארון ורוד. (למידע נוסף.)
הזווית המגדרית מצויה גם במרכזו של הקורס "רפואת נשים בישראל", המתקיים בפקולטה לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה. לאורך השנים, סטודנטיות וסטודנטים בקורס זה כתבו ערכים בנושאים מגוונים הקשורים לבריאות נשים ולגופן, כמו למשל הפרדות בטנית או השפעת עישון על הריון.
קורס נוסף שהשתתף במיזם עבודות ויקידמיות התקיים באוניברסיטת בן גוריון, ועסק בנושא הקשה "אלימות מינית", אשר לצערנו מהווה עדיין חלק ממציאות חייהם של נשים וחברים בקהילות מיעוט מגדריות. סטודנטיות וסטודנטים מהקורס תרמו לוויקיפדיה מגוון ערכים בנושא זה, ובהם למשל בריונות מינית וגילוי עריות.
ערכים העוסקים בנשים מובילות נכתבים גם בקורסים ותכניות אקדמיים נוספים המשתתפים במיזם העבודות הוויקידמיות. בין התכניות והקורסים האלה ניתן למצוא את תכנית רודרמן למצטיינים ביהדות ארצות הברית ומדינת ישראל, אוניברסיטת חיפה (למידע נוסף); וכן קורס בנושא ויקיפדיה הניתן במסגרת קורס שנה א' בלימודי הרפואה באוניברסיטת תל אביב.
תחרות "יוצרות ערך"
יוצרות ערך היא תחרות שנתית נושאת פרסים שנוסדה בשנת 2015, במטרה למשוך לוויקיפדיה כותבות וכותבים נוספים, ולקדם את חשיפת הציבור לפועלן הייחודי של נשים מובילות.
במסגרת התחרות, נכתבו עד כה כ-225 ערכים על נשים מרכזיות בחברה הישראלית ובעולם היהודי.
- דוגמאות לערכים שזכו בתחרות בשנת 2017: קלרה ברטון, איה גורדון נוי, ריימונה די-נור.
- דוגמאות לערכים ערכים שזכו בתחרות בשנת 2016: רוית חלד, שפרה ברוכסון-ארביב, נורית וינבלט, פרידה ג'אבר-בראנסי, אמהוי צגה-מרים גברו.
- דוגמאות לערכים שזכו בתחרות בשנת 2015: מלכה ברוורמן, דפנה למיש, עפרי כנעני.