פיתוח חדש של ויקימדיה ישראל מאפשר מעקב סטטיסטי אחר השימוש בתמונות ומידע של מוסדות תרבות, המועלים לוויקיפדיה וויקישותוף.
GLAM WIKI Dashboard (לוח מחוונים) פותח ביוזמת ויקימדיה ישראל, בתמיכה וליווי של ויקימדיה שוודיה ועל-גבי תשתית קוד פתוח שפיתחה ויקימדיה שווייץ, הוא ממשק למעקב סטטיסטי אחר השימוש באוצרות תוכן ומידע של מוסדות תרבות, המועלים למיזמי ויקימדיה. מטרת הכלי היא לאפשר למוסדות תרבות, תוכן ומידע (גלריות, ספריות, ארכיונים ומוזיאונים – GLAM*) לעקוב ישירות ובאופן ידידותי, שוטף ועצמאי אחר מידת החשיפה לתכנים החופשיים שלהם, ואחר מידת השימוש בהם, לאחר העלאתם לוויקיפדיה והנגשתם לציבור הרחב.
מה זה גלאם?
גלאם (GLAM) אלו ראשי התיבות באנגלית של גלריות, ספריות, ארכיונים ומוזיאונים- Galleries, Libraries, Archives and Museums.
קידום המודעות הציבורית לחשיבות הידע החופשי והרחבת נחלת הכלל הוא ממטרות-העל של תנועת ויקימדיה העולמית בכלל ושל ויקימדיה ישראל בפרט. במסגרת זו אנו פועלים לכינון שיתופי פעולה משמעותיים עם מוסדות תוכן וידע מקומיים, ומעודדים שחרור תכנים והעלאתם לוויקישיתוף, כך שיהיו נגישים וזמינים לשילוב בוויקיפדיה ובשאר מאגרי המידע והתוכן של תנועת ויקימדיה.
ארגונים שבבעלותם אוצרות תרבות כגון: תמונות, סרטונים, מסמכים, קבצי קול וכו' ששוחררו לנחלת הכלל יכולים להעלות את הקבצים לוויקישיתוף (WikiCommons) תחת קטגוריה הייחודית לארגון. חלק מהקבצים ישולבו עם הזמן בערכים הרלוונטים בוויקיפדיה.
מה מאפשר ה- GLAM WIKI Dashboard?
הדאשבורד (לוח המחוונים) מציע מספר מדדים נבחרים למעקב אחר השימוש בתכנים המועלים לרשת, והנתונים הנאספים מוצגים בו באמצעות מגוון גרפים וחתכי זמן שונים. המידע המצטבר מאפשר לכל אחד מהמוסדות המשתמשים בו לגבש תובנות, לזהות מגמות, קטגוריות תוכן מועדפות והשפעה כוללת של התכנים שלו על ציבור המשתמשים במיזמי ויקימדיה לסוגיהם, בארץ ובעולם.
אילו מוסדות כבר הצטרפו לפיתוח?
25 מוסדות תרבות מרחבי העולם כבר הצטרפו, מישראל- דובר צה"ל, מכון גנזים, מוזיאון ארצות המקרא, יד בן צבי והספרייה הלאומית. ומהעולם: האקדמיה הלאומית להיסטוריה של ארגנטינה, מרכז האומנות deSingel בבלגיה, המוזיאון הלאומי של שוודיה, הארכיון הלאומי של ברזיל, מוזיאון האומנות של קליבלנד (ארה"ב) ונוספים.
אנו מקווים כי השימוש בדאשבורד יגביר את המודעות לחשיבות הימצאותם ברשת של אוצרות המורשת התרבותית והידע לסוגיהם ויעודד מוסדות GLAM לפתוח את שערי התוכן והידע שלהם ולהנגיש את תכניהם בנחלת הכלל ללא עלות. כך נוכל לתרום להעמקת הידע, הלמידה, המחקר אודות התרבות הישראלית בארץ ובעולם.