סטודנטים מהחוג להיסטוריה בסמינר הקיבוצים חקרו תמונות מלפני קום המדינה הנמצאות בוויקישיתוף, וחשפו מגוון סיפורים על התמונות
הרקע ליצירת הפרויקט
בנובמבר 2018 ויקימדיה ישראל דלתה כ-28,000 תמונות המצויות בנחלת הכלל מארכיונים בישראל והנגישה אותם לכלל הציבור דרך ויקישיתוף. התמונות כולן מתוארכות מסוף האימפריה העות'מאנית ועד לסוף ימי המנדט הבריטי, לפני הקמת המדינה.
סמינר הקיבוצים וויקיפדיה ישראל משתפים פעולה
הנגשת אוצרות תרבות אלה נתנה השראה ליצירת שיתוף פעולה ראשון מסוגו בין ויקימדיה ישראל ומכללת סמינר הקבוצים. ראש המחלקה להיסטוריה, ד"ר מעיין מזור והמרצה ד"ר מיכל ווסר הגו יחדיו רעיון לקורס חדש – "תמונה שווה אלף מילים". הקורס החדשני שם דגש על לימוד עיקרי המחקר ההיסטורי באמצעות למידה פעילה וחוויתית. התמונות ההיסטוריות שימשו נקודת מוצא לפרויקט המחקר של הסטודנטים. על חלק ניכר מהתמונות יש מידע בסיסי בלבד, ולא ידוע מי האנשים והמקומות המופיעים בהם, וההקשר שבו צולמו התמונות.
הפרויקט הייחודי יוצא לדרך
הסטודנטים עבדו בקבוצות קטנות של שלושה או ארבעה סטודנטים, ולאחר בחירת התמונות אותן יחקרו, החלו לחפש מקורות רלוונטים ומהימנים על התמונות. תהליך המחקר כלל לרוב ביקורים בארכיונים, איתור אנשים שקשורים לאלה המופיעים בתמונות ועריכת ראיונות עימם, גילוי מסמכים חדשים ומקוריים, והצלבת מידע עם ספרים, מאמרים וחומרים אחרים שפורסמו.
על פי תכנית הקורס היו אמורים להתקיים במהלכו גם מפגשים פנים מול פנים עם חוקרים, בני משפחה ועוד, אך בעקבות משבר הקורונה נאלצו המרצים והסטודנטים להתאים את התהליך לפגישות ומחקר מרחוק. על אף הקשיים הצליחו הסטודנטים לחשוף מידע מרתק ומועיל על התמונות. למשל, במחקר של קבוצת סטודנטים אחת נתגלה שתמונה שעל פי הכותרת שלה צולמה בהקמת היישוב "קיבוץ אופקים", צולמה למעשה בהקמת קיבוץ רמת נגב על ידי גרעין בשם "אופקים" של הנוער העובד והלומד. קבוצה אחרת חשפה שתמונות של "שבויי מלחמה חוזרים הביתה", מציגות תושבים יהודים של ארץ ישראל שהתנדבו לצבא הבריטי, נשבו ב-1941 על ידי הגרמנים, ושבו ארצה בתום מלחמת העולם השנייה.
מתוך עבודת המחקר המלאה, כתבו הסטודנטים תקצירי מחקר אותם העלו כמידע בתיאור התמונה בוויקישיתוף.
תמונות נבחרות מתוך הפרויקט
כדי לקרוא את סיפורן במלואו היכנסו לתערוכה הווירטואלית של הפרויקט >>