מתיקוני באגים בתשתית של ויקיפדיה, דרך פיתוח כלי לזיהוי העתקות ומערכת לסינון והתראה מפני תכני הסתה, שנאה וגזענות – 150 מתכנתים מרחבי העולם השתתפו במהלך סוף השבוע בהאקתון הבינלאומי של תנועת ויקימדיה שהתקיים השנה בירושלים
ההאקתון נפתח בשישי בבוקר ויימשך עד ראשון בערב ולוקחים בו חלק כ-50 ישראלים ו-כ100 מתכנתים מ-17 מדינות – ביניהם גם מפתחים מארה"ב, הודו, רוסיה, ארגנטינה והרשות הפלסטינית.
"אחרי שנה של הכנות עם הצוות של ויקימדיה ישראל, אנחנו כל כך שמחים להגיע ולהתארח בירושלים", בירכה רייצ'ל פרנארד, רכזת קהילות הפיתוח בקרן ויקימדיה העולמית, "זה כל כך נפלא לראות 150 מתכנתים מ-17 מדינות מתכננים ומוציאים יחד לפועל פרויקטים שלמים – וכל זה ב-3 ימי פיתוח בלבד".
"בימים האחרונים פיתחנו כלים מגוונים שיעזרו לאנשים לעשות שימוש קל וחכם יותר בוויקיפדיה", מסבירה מוריאל שכוטלנדר, מפתחת מסן פרנסיסקו. "זו חוויה מדהימה להיות כאן בירושלים, במיוחד במזג האוויר הנפלא הזה – ולפגוש פנים מול פנים מתכנתים אחרים שעד כה הכרנו רק בצ'טים הווירטואליים".
"הפיתוחים שעשינו במהלך הסופ"ש יאפשרו לנו להמשיך לשמור על ויקיפדיה איכותית ואמינה. זו המחויבות החשובה ביותר שלנו כלפי העולם", מסכם פיליפ סצאנון, מתכנת מארגנטינה.
זו הפעם השנייה שישראל זוכה לארח ועידה בינלאומית של ויקימדיה. הראשונה היתה ב-2011, אז אירחה בחיפה את ויקימניה – הוועידה הגדולה ביותר של עורכי ומתנדבי ויקיפדיה. בסופ"ש האחרון זכתה לארח את האקתון הבינלאומי, האירוע הטכנולוגי הרשמי של התנועה, במסגרתו כ-150 מפתחים, מנהלי מערכת וחובבי טכנולוגיה שיפרו את תשתית מדיה ויקי, התשתית באמצעותה פועלת ויקיפדיה, האנצילוקפדיה החופשית הגדולה בעולם.
במהלך סוף השבוע, בחר כל מפתח פרויקט לעבוד עליו. חלקם עבדו עצמאית על תיקון באגים ופיתוחים עצמאיים, וחלקם הצטרפו לקבוצות עבודה גדולות שעסקו בפיתוח פרויקטים מורכבים. בין הפרויקטים: תמיכה בהעלאת מודלים תלת ממדיים לוויקיפדיה; שיפור מערכת ניהול המקורות של ויקיפדיה שתקל על עורכי ויקיפדיה לדאוג שהערכים יהיו אמינים יותר; כלי לזיהוי העתקות מאתרי אינטרנט ומאמרים לתוך ערכים בוויקיפדיה; מערכת לסינון והתראה מפני הכנסת תכנים מסיתים בערכים ועשרות פרויקטים אחרים.
במכרז לאירוח הכנס, עליו התמודדו מספר מדינות, בחרה ויקימדיה ישראל להציע את ירושלים כמועמדת לאירוח הוועידה בגלל היותה מרכז הייטק מתפתח ומשכנן של חברות הייטק וטכנולוגיה רבות בישראל. "כשהחלטנו שאנחנו רוצים להביא את הוועידה לישראל, היה ברור לנו כי ירושלים היא הבחירה הראשונה שלנו", מסבירה מיכל לסטר, מנכ"לית ויקימדיה ישראל. "צמיחתה של ירושלים כבירת היי-טק, תוך שילוב כלל המגזרים – ערבים וחרדים היא מבחינתנו דוגמא לישראל היפה שרצינו להראות למאות המתכנתים שיגיעו לישראל".
ניר ברקת, ראש העיר ירושלים, בירך על הזכייה: "בנג'מין פרנקלין אמר פעם שהשקעה בידע משלמת את הריבית הגבוהה ביותר. זה בדיוק מה שאנחנו עושים בירושלים בשנים האחרונות: משקיעים בקידום הידע באקדמיה, בטיפוח חברות עתירות ידע, בעידוד יזמים הצמאים לחדשנות ובסיוע לקהילות של מפתחים ומעצבים מיומנים, כדי שנוכל כולנו – כירושלמים וכישראלים ליהנות מהפירות. אני שמח וגאה בבחירתה של ירושלים כמארחת ההאקתון הבינלאומי של ויקימדיה ובטוח שכל משתתפיו ייווכחו שירושלים הפכה למוקד עולמי של חדשנות, הון אנושי ייחודי וידע שחוצה מגזרים וגבולות".
האירוע נערך בשיתוף Jnext, המיזם לעידוד יזמות טכנולוגית בירושלים של הרשות לפיתוח ירושלים המשרד לירושלים ועיריית ירושלים ויתקיים בבית הנסן – מרכז לעיצוב, מדיה וטכנולוגיה בירושלים.
והוא מתקיים בחסות משרד החוץ, Hewlett Packard Enterprise, Kaspersky lab, Citibank וחברת שטראוס.
האקתונים דומים נערכו בשנים האחרונות בכל רחבי העולם כגון בליון, צרפת (2015), אמסטרדם, הולנד (2014), סן פרנסיסקו, ארה"ב (2012), מומבאי, הודו (2011), ברייון, בריטניה (2011), ניו אורלינס, ארה"ב (2011), ברלין, גרמניה (2011) ווושינגטון, ארה"ב (2010).
עמותת ויקימדיה ישראל היא חלק מרשת עמותות בינלאומיות של קרן ויקימדיה העולמית. העמותה הינה עמותה ללא מטרות רווח ועוסקת באיסוף, יצירה והנגשה של תוכן חופשי ושיתופי. העמותה תומכת בקהילת העורכים המקומית של ויקיפדיה ושל מיזמי האחות שלה כגון ויקימילון, ויקישיתוף, ויקיציטוט ועוד.
קרדיט צילום: נדב כהן יהונתן