בשנת 2014 החל שיתוף פעולה בין עמותת ויקימדיה ישראל לבין קבוצת 'ויקי נשים' – קבוצת פייסבוק שמטרתה לרכוש, לשתף ולחלוק את הידע הנדרש לכתיבה בוויקיפדיה. הקבוצה, המורכבת ברובה מנשים, חותרת להרחיב את הערכים והתכנים החופשיים בוויקיפדיה אודות נשים ותרומתן בכל תחומי הדעת.
כתבו: ציפי ערן, מייסדת "ויקי נשים" ומתנדבת העמותה, וחן ספקטור, רכזת הקהילות של עמותת ויקימדיה ישראל.
פחות מרבע מהכותבים בוויקיפדיה הן נשים. מספר הנשים הנמוך בוויקיפדיה, מטריד כל אחד בקהילת העורכים ומעלה את השאלה מדוע נשים לא עורכות בוויקיפדיה? קיימת מודעות רבה לכך שהתנועה רק תרוויח מעלייה במעורבותן של נשים כותבות, עורכות ומשפיעות. כפי שיש צורך במגוון של עורכים מרחבי העולם כדי שכל אחד יביא זווית שונה וייחודית, ישנה גם חשיבות ליותר נשים כותבות. כי מהיכן שאתה בא, כך אתה מביא איתך משהו שונה ואחר וייחודי.
בהתאם לכך, עמותת ויקימדיה ישראל עושה מאמצים לקידום כתיבה של נשים וכתיבה בנושאי נשים בוויקיפדיה. ביוני 2013 נערך כנס אקדמיית ויקיפדיה השנתי, שנערך בשנה זו בסימן "מדוע נשים ממעטות לכתוב בוויקיפדיה?". על פי סקרים מקומיים ובינלאומיים, נראית מגמה של מיעוט כתיבת נשים במיזמי ויקיפדיה וויקימדיה ועמותת ויקימדיה ישראל החליטה להקדיש את הכנס לנושא זה ובהמשך החלה בפעילויות נוספות להרחבת הקהילה הנשית של עורכות ויקיפדיה.
בשנת 2014, במסגרת מאמצים אלו נוצר קשר עם קבוצת הפייסבוק 'ויקי נשים' – קבוצה שמטרתה לרכוש ולשתף את הכישורים, הרעיונות והידע הנדרשים לעריכה בוויקיפדיה, הגדלת מספר העורכות בוויקיפדיה, הרחבת הערכים והתכנים על נשים ועל תרומותיהן בתרבות, מדע, היסטוריה ועוד, ואף השפעה על הטיה מגדרית בערכים קיימים.
את הקבוצה הקימה ציפי ערן, שלדבריה הרגישה "כאילו גיליתי את אמריקה", כשהתחילה לערוך בויקיפדיה בעצמה. היא רצתה לשתף נשים אחרות בתהליכי ייצור והצגת מידע באינטרנט, ולהבטיח ייצוג יותר נכון של נשים. היא הבינה שקיימים מחסומים רבים להשתתפותן של נשים – החל מעקומת הלמידה לשימוש בכלי העריכה, לחששות מפני עבודה עצמאית במסגרת לא מוכרת, היכולה להיתפש לעתים למנוכרת. זה התחיל בפוסט אחד בבלוג – והשאר זה היסטוריה. הקבוצה, שהוקמה רק באוגוסט 2014, מונה כיום מעל ל-200 חברות, ושיתוף הפעולה ההולך ומתפתח בין ויקימדיה ישראל לוויקי נשים כבר הניב שני מפגשים ייעודיים לנושא, אשר פתחו את הדלת לקליטה של עורכות חדשות.
במקביל, נוצרו כלי הדרכה ייעודיים לעורך החזותי, אשר נועד להקל על המכשול הטכני של הכניסה לוויקיפדיה. משום שממשק העריכה שלו דומה יותר למעבד התמלילים המוכר הוא פחות מרתיע ויותר ידידותי בתחילת הדרך. שני המפגשים של ויקי נשים נפתחו בסדנת עריכה קצרה בעורך החזותי שאפשרה למשתתפות להתחיל להתנסות בעריכה ממשית כבר במפגש עצמו ולהמשיך בביתן באופן עצמאי. מפגש הפתיחה עסק בנושא נשים באומנות ובו נדונו תהליכי הבניית זהות בראי האמנות החזותית יחד עם טל דקל. המפגש השני עסק בנושא נשים במדע עם המרצה דר' קרן לנדסמן.
קבוצת הפייסבוק משמשת גם כמקום שבו ניתן לחלוק חוויות אישיות, גם כפלטפורמה לשיתופי פעולה ועבודת צוות וגם כממשק נוח לשאלת שאלות וקבלת הדרכה. החברות בקבוצה מעלות קישורים לערכים שכתבו, ערכים שהן מעוניינות לקבל עזרה עבורם וערכים שיכולים לעניין חברות אחרות בקבוצה כדי לעודד את המשך הכתיבה. אחד הדברים שמגדישה הקבוצה הוא היכולת של כל אחת לעזור בדרכים שמתאימות לה באופן אישי, הן מבחינת תחומי העניין והן מבחינת סוג הפעילות. לצד העידוד לכתיבה מקורית בעברית יש גם תמיכה לתרגום, לעבודות גמדות, לתמיכה מקצועית בתחומי הידע, להשראה, לקבלת רעיונות ועוד.
בהמשך, יהיו גם מפגשים לא-פורמליים, בסגנון "ויקי קפה", בהם יוכלו עורכות להפגש בקבוצות קטנות, באווירה חברתית, כדי לערוך, לכתוב, או לקבל הדרכה. וכחלק מעקרונות המיזם, מובטחת הדרכה וליווי אישיים לכל משתתפת, גם מחוץ לתכניות הרבות שמוצעות במסגרת הוויקיפדיה העברית, כדי להבטיח שכל אחת המעוניינת לעשות זאת, תוכל למצוא את דרכה לעבודה פורה כעורכת.
קהילת העורכים בוויקיפדיה העברית מראה נכונות רבה לסייע בקליטה של העורכות החדשות ושילובן בפעילות השוטפת. ישנה יציגות של חברים ותיקים בקהילה ובקבוצה, אשר התנדבו מיוזמתם לסייע ולענות על שאלות במקרה הצורך. ויקימדיה ישראל מבקשת לפנות לקהלי יעד רבים ושונים ולאפשר את הנגישות לידע ולתרומת מידע לכל אדם.
אתם מוזמנות ומוזמנים לבקר בדף המיזם בוויקיפדיה.
להצטרפות והתנדבות בקבוצת ויקי נשים, ניתן לפנות אל חן ספקטור במייל – [email protected]
לקטגוריית התמונות של ויקי נשים במיזם התמונות החופשיות ויקישיתוף.





