אילן בר שלום, מספר על הרצאת הפתיחה במפגש הבכורה של "ויקיפדים מרצים".
הגעתי אל ויקיפדיה באופן מקרי כאשר צוות מטה התקשוב של משרד החינוך ממחוז הצפון בחר בי לקורס שאורגן על ידי משרד החינוך בתל אביב. במפגש שלי עם התחום הצצתי ונפגעתי! מאחר ונבחרתי למדריך כתיבת ערכים במחוז הצפון כדי לסייע לבתי ספר המעוניינים בכך, הבנתי שאם אני עצמי לא אכתוב ערך בעצמי, לא אוכל להיות מדריך לכתיבה של ערכים שאחרים כותבים. יצאתי לדרך בזהירות רבה, לכתוב טיוטה בנושא שלא היה קיים במלואו בויקיפדיה: מוזיקה יהודית אמנותית.הקשר שלי עם הנושא החל בשנת 1986 בקורס חובה לתואר ראשון במוסיקולוגיה. שאר הפרטים אודות האהבה שלי לתחום מופיעים בדף המשתמש שלי.
באחת הפגישות עם חן ספקטור רכזת הקהילות בעמותת ויקימדיה, בתהליך בניית הערך, הציעה חן שארצה אודות הנושא בחדר הקהילה במשרדי העמותה בתל אביב. נענייתי מיד בחיוב. ביום שישי ה- 19 לספטמבר נערכה הרצאה ולאחריה אדיתון (מרתון עריכה) על מגוון נושאים מוזיקליים ומוזיקה יהודית בפרט, לו סייעתי, במסגרת פעילות "ויקיפדים מרצים". ההרצאה לוותה בדוגמאות צליל עשירות הכוללות קטעים מתוך הקורפוס של המוזיקה היהודית האמנותית אשר בוצעה בבתי כנסת ברחבי אירופה במאות ה- 17 וה- 18. מוזיקה שבאי המפגש לא שמעו מעולם. דוגמאות צליל אלו נמצאות כקישור בערך עצמו. באי ההרצאה יצאו נפעמים מהחשיפה למוזיקה כזו השייכת לעם היהודי. כולי תקווה שהערך הזה יקדם משהו בהחזרת ביצועים מסוג זה לא רק בקונצרטים בודדים ואקדמיים, אלא יעשה להחדרה מחדש של ז'אנר זה אל הפרקטיקום של בית הכנסת. מוזיקה זו לטעמי היא מקור גאווה יהודית.
תודה לחן ספקטור על העזרה העצומה שהגישה לי הן בכתיבת הערך, בהצבתו במרחב הערכים ויצירת לינקים במקומות מתאימים, והן בהפקת המפגש הנפלא.
אילן בר שלום.
מפגש מוסיקה יהודית אומנותית קרדיט צילום: Chenspec, CC-BY-SA-3.0
מפגש מוסיקה יהודית אומנותית קרדיט צילום: Chenspec, CC-BY-SA-3.0מפגש מוסיקה יהודית אומנותית קרדיט צילום: Chenspec, CC-BY-SA-3.0
_____________
הערות ותגובות נוספות וכן רשימת ערכים נוספים הדורשים שיפור בתחום זה, תוכלו לראות בדף המפגש בוויקיפדיה.מתנדבים ועורכי ויקיפדיה שמעוניינים להרצות בנושאים שונים, מוזמנים לפנות אל חן ספקטור בכתובת – [email protected]