
מיד לאחר טקס הפתיחה של ויקמניה 2013 (הועידה הבינ"ל השנתית של תנועת ויקימדיה) בהונג קונג בשבוע שעבר ובמהלך מושב להצגת פרויקטים מכל רחבי העולם, נבחר פרויקט ויקיאוויר של ויקימדיה ישראל (באמצעות מדידת עוצמת הדציבלים של מחיאות הכפיים) כפרויקט "המגניב הייחודי" ביותר של התנועה לשנת 2013.
ויקיאוויר הוא פרויקט משותף של ויקימדיה ישראל ואגודת התעופה הכללית (AOPA Israel) ליצירת מאגר חופשי של תצלומי אוויר של ישראל. הרעיון לפרויקט התחיל בהבנה החוסר הקיים בתמונות אוויר בערכים על ישראל בויקיפדיה העברית ולאור העובדה שויקיפדים (מתנדבים בויקיפדיה) זוכים להזדמנויות נדירות לצלם תמונות כאלו. הרגשתי שזה המקום שלנו כעמותה לעשות משהו בנידון והתחלתי בפנייה לחברים באגודת התעופה. לקח לנו זמן להתגבר על בירוקרטיה, קשיים משפטיים ואפילו קצת פוליטיקה של טייסים כדי להתחיל. במקביל, הקדשתי זמן למפגש עם רודי אלמוג, צלם אוויר מקצועי, כדי לצבור טיפים לצילום מהאוויר עבור המתנדבים בפרויקט.

כחלק הפרויקט טייסים אזרחיים מתנדבים לקחת איתם בטיסות שגרתיות ויקיפדים שיצלמו תמונות מהאוויר לאחר מכן יעלו אותם לויקישיתוף וכן ישלבו אותם בערכי ויקיפדיה. ערכנו את טיסת הפיילוט של הפרויקט בסוף 2012 וטיסות סדירות החלו במאי 2013. הטיסות מתבצעות על מטוס קל (לרוב מסוג צסנה) כחלק מהתעופה הכללית בארץ – בטיסות פרטיות או כחלק ממטסים מאורגנים של עמותת התעופה (למשל תחרויות ניווט או פעילות של "טייסות 10"). הויקיפד מתיישב על כסא פנוי לצד הטייס או מאחוריו, ככל שמתאפשר. אנו דורשים מהמתנדבים שלנו להיות בעלי מצלמה מסוג DSLR על מנת שננצל היטב את ההזדמנות שניתנה לנו ונוודא שאנו מקבלים תצלומים באיכות גבוהה.
לאחר חודשים בודדים של פעילות, יש לנו כרגע מעל ל- 1500 תמונות שהועלו לויקישיתוף וכ- 200 ערכים בויקיפדיה שכבר משתמשים בתמונות אלו (לחלקם כלל לא הייתה תמונה קודם לכן). בשבועות הקרובים אנו מצפים לטיסת הלילה הראשונה שלנו, שעתידה להביא לנו סוג חדש ומעניין של תמונות אוויר. אתם מוזמנים לעקוב אחר הפרויקט בדף המיזם בויקיפדיה.
בעקבות החשיפה שזכה לה הפרויקט ולאור הזכייה בויקימניה, אנחנו מקווים כי טייסים נוספים באגודת התעופה ומתנדבים נוספים מויקיפדיה ייקחו חלק בפרויקט. זה המקום להודות לאגודת התעופה הכללית ולעומד בראשה שי פופר, על שיתוף פעולה יוצא דופן שמאפשר את המשך קיומו של הפרויקט.
עמוס מרון
יוזם ומרכז פרויקט ויקיאוויר (בהתנדבות), ויקימדיה ישראל


תמונות נוספות בדף המיזם בויקיפדיה.