ג'יי וולש, מנהל מחלקת התקשורת של קרן ויקימדיה: "ויקיפדיה מייצגת אמונה בטוב שהוא העליון. לפעמים אנשים לא אוהבים את מה שיש בוויקיפדיה ורוצים לשנות את מה שכתוב שם… בואו נחשוב כיצד יראה העולם ללא הקול של ויקיפדיה ברחבי העולם, ללא הפצת ידע חופשי"
יון פדר, עורך ynet בפאנל אנשי התקשורת בכנס: "לפני 5 שנים הופעתי בכנס של איגוד האינטרנט הישראלי ואמרתי שוויקיפדיה תוך כמה שנים תהיה לוויתן שמן וגוסס. טענתי שחייב להיות איזה אינטרס שיניע את המנוע הזה – התבדיתי, והיום אני רוצה לחזור בתשובה, ויקיפדיה הוכיחה בדיוק הפוך".
ד"ר נעם למלשטריך-לטר דיקן ומייסד בית ספר סמי עופר לתקשורת במרכז הבינתחומי הרצליה אמר בדברי הברכה כי "אני מלווה את מהפכת המידע כבר 40 שנה, והויקיפדיה היא אחד הדברים היפים שנוצרו באינטרנט. ישנם כלים רבים שבעזרתם אפשר "לנצל" את ההמון והידע שלו, הם שמעודדים רעיונות חדשים – ויקיפדיה היא אחד מהכלים היעילים לכך."
הכנס נפתח בהרצאתו של וולש שהדגיש כי ויקיפדיה היא אנציקלופדיה למרות שכבר לא חושבים כך עליה. לדבריו, היא לא עיתון ולא הצהרה פוליטית, היא נכתבת מנקודת מבט ניטרלית, והיא חופשית – כלומר, כל אחד יכול לערוך אותה, להשתמש בה ולהפיץ אותה ואת תוכנה. בנוסף, קיימת אינטראקציה בין עורכי הערכים, מה שמאפשר יצירת ערך אמין יותר לאחר דיון ביניהם.
וולש סיפר על הקשר הבעייתי והמעורבות של חברות יח"צ בניסיון להשפיע על ערכים, ועל מעורבותה של ויקיפדיה במניעה של חוקי SOPAPIPA בארה"ב, שבמסגרתו השביתהויקיפדיה את האתר למשך 24 שעות, והובילה את המחאה הציבורית שגרמה בסופו של דבר לקונגרס להוריד את החוק מהשולחן.
"ויקיפדיה מייצגת אמונה בטוב שהוא העליון. לפעמים אנשים לא אוהבים את מה שיש בוויקיפדיה ורוצים לשנות את מה שכתוב שם. דובר על כך שמי שעורך את ויקיפדיה הם לא בהכרח אנשים הגונים – עולות השאלות האם משתמשים בה לצורך יחסי ציבור למשל? האם אנשי יח"צ עורכים גם כן? והאם דרושים התערבות או פיקוח? בואו נחשוב כיצד ייראה העולם ללא הקול של ויקיפדיה, ללא הפצת ידע חופשי. בעבר ויקיפדיה תוארה כפיראטית בארה"ב (המידע שאותו היא מפיצה) והיה רצון לשלוט במה ולא לאפשר זרימה חופשית של מידע".
וולש תיאר את המחאה המקורית שנקטה וויקיפדיה כנגד חוקי SOPAPIPA בארה"ב: "
בתום הרצאתו של וולש התקיים פאנל תחת הכותרת: "ויקיפדיה, עיתונאים ויח"צנים – מפגש או התנגשות אינטרסים?" אותו הנחה ד"ר יובל קרניאל, מרצה וחוקר בבית ספר סמי עופר לתקשורת במרכז הבינתחומי, בהשתתפות: דוד שי, ויקיפדיה העברית; יון פדר, עורך ראשי ynet; גיא לרר, ערוץ 10; טל אלכסנדרוביץ' שגב, מנכ"לית בן חורין אלכסנדרוביץ' ואליאב אללוף, מנהל רהב מדיה חברתית.
להלן עיקרי הדברים מהפאנל:
טל אלכסנדרוביץ' שגב: "אין ספק שאנשים וחברות בודקים איך נראה הערך של הארגון שלהם בוויקיפדיה. אבל כמו שלמדנו בשיעור ראשון בלימודי תקשורת שאין דבר כזה אובייקטיביות מלאה, כך גם בוויקיפדיה אין. וכשאנחנו מסתכלים על הערכים מהצד של גורם אינטרסנטי, ברור שיש דברים שלדעתנו לא מודגשים ולא מובלטים מספיק או שלא נראים בצורה הנכונה מבחינתנו. ויש את הקושי בדיאלוג עם ויקיפדיה כדי לשנות את זה. קשה לתקשר עם הדבר הגדול הזה שנקרא ויקיפדיה".
אליאב אללוף, מנכ"ל רהב תקשורת: "יש לי עשרות לקוחות, ואני יכול להגיד שמעולם אף אחד מהם לא ביקש שניגע בערך שלו בוויקיפדיה. האנשים שאני מכיר מקבלים את הערך עליהם כעובדה מוגמרת, לטוב ולרע".
דוד שי, ויקיפדיה העברית: "מפתיע להודות שהפעילות של היחצנים בוויקיפדיה דלה להפליא – ברמה הרבה יותר נמוכה ממה שחשבתי שתהיה. ואני דווקא קורא להם שיבואו – יש הרבה דברים שיח"צנים יכולים לקדם, אבל הם לא עושים. אני לא קורא להם להפוך את ויקיפדיה לזירת היח"צ שלהם, אך הם יכולים לבוא ולתרום גם – לתקן טעויות, כמובן עם אסמכתאות לעובדות הנכונה, או לכתוב את ההערות שלהם בדף השיחה של הערך".
דוד שי הדגיש בדבריו את הבעיה של ויקיפדיה למול דובר צה"ל: "דו"צ פרסמו תמונה מהמשלחת בהאיטי של קבוצת חיילות עם יולדת שניצלה – פניתי לדו"צ וביקשתי אישור לשימוש חופשי בתמונה כדי לשים אותה ב-285 השפות של ויקיפדיה. אחרי שלושה חודשים של מו"מ, הבנתי שאני כנראה מחבל בביטחון המידע של צה"ל – דיברתי עם כ"כ הרבה קצינים שאמרו לי 'אני רוצה לעזור, אל ידיי כבולות'. זו דוגמא מבחינתי ליחצ"ן שנכשל בתפקידו".
בהיבט הניטרליות של יחצ"נים בבואם לערוך בוויקיפדיה ענה שי: "בעמוד הראשי של ויקיפדיה כתוב שהיא אנציקלופדיה שכולם יכולים לערוך. כולם זה כולל יח"צנים. אבל הם צריכים לזכור שיש במשפט גם את המילה 'אנציקלופדיה', ועליהם להציג נקודת מבט ניטרלית ולספק אסמכתאות. ברור לי שיחצ"ן לא בהכרח יביא את כל האמת המלאה – היחצן" של תנובה ישמח לתת את כל המידע הרלוונטי, אבל כנראה על פרשת הסיליקון בחלב הוא לא ירחיב. אבל זה בסדר, לזה אנחנו נדאג. יחצ"ן צריך לדעת שהוא לא האחרון שכותב את הערך – אחרי זה באים הוויקיפדים"
יון פדר, עורך ynet: "לפני 5 שנים הופעתי בכנס של איגוד האינטרנט הישראלי ואמרתי שוויקיפדיה תוך כמה שנים תהיה לוויתן שמן וגוסס וטענתי שחייב להיות איזה אינטרס שיניע את המנוע הזה – התבדיתי, והיום אני רוצה לחזור בתשובה, ויקיפדיה הוכיחה בדיוק הפוך".
פדר הרחיב ואמר: "שאלתי את העורכים שלי לפני שבאתי לכנס אם הם משתמשים בוויקיפדיה בעבודה העיתונאית שלהם וכולם אמרו שהם מתחילים מוויקיפדיה, אבל לעולם לא מסתמכם עליה כמקור בלעדי – וזה לגיטימי, בדיוק כמו כל מקור אחר באינטרנט. אבל אין מצב שיח"צנים או גורמים בעלי אינטרסים לא מנסים להתערב, לשנות תוכן ולתקן ערכים לפי מה שמתאים להם – אמנם המניפולציות האלה עוברות תהליך של סינון והן מוכחדות במידה רבה, אבל ברור שהם קיימות".
פדר אף סיפר כי לפני שיצא מהמערכת לכנס, אחד העורכים שינה את הערך שלו ועדכן את דרגתו הצבאית לאלוף משנה וביקש מהמשתתפים בכנס לבדוק את הערך. אחד הוויקיפדים עדכן כי אכן ב-9:54 עודכן הערך, אך כבר ב-10:30 משתמש "אלמוג" ביטל את העריכה ועדכן את דרגתו של פדר לסא"ל". פדר הגיב: "36 דקות הייתי אלוף משנה, וייאמר לזכותה שלויקיפדיה המהירות בה עודכנה הטעות".
גיא לרר, ערוץ 10: "אני מתפלא שלא הוצג עד כה בפאנל המחקר שהראה שבוויקיפדיה אין יותר טעויות מאשר יש מאנציקלופדיות אחרות – ואנחנו אכן רואים את זה. וגם כשאני עובד על סיפור מבד השיחות והתחקיר שלנו אני נכנס לוויקיפדיה כדי לקבל חומר בעיקר על דברים שקושרים לנושא. עד היום ויקיפדיה לא הפילה אותי בגלל טעות, אבל מצד שני, יכול להיות שכולם מסתמכים עליה ברמה שיהיה להם קשה לראות שטעיתי…".
httpv://www.youtube.com/watch?v=EkKASPHVE7k
לצפייה בכל ההרצאות בערוץ היוטיוב של ויקימדיה ישראל
כנס אקדמיית ויקיפדיה הרביעי מופק על ידי עמותת ויקימדיה ישראל בשיתוף בית ספר סמי עופר לתקשורת במרכז הבינתחומי הרצליה ומתקיים בחסות איגוד האינטרנט הישראלי, מרכז שגיא לחקר האינטרנט באוניברסיטת חיפה והמכון לחקר מדיה חדשים חברה ופוליטיקה במרכז האוניברסיטאי אריאל.