
ביום שני ה- 12 במרץ 2012, ערכנו הדרכה לארגוני נשים שמטרתה הייתה להכיר את ויקיפדיה וללמוד איך לערוך בה. היוזמה נולדה מתוך הכרת הבעיה של מיעוט נשים הכותבות בויקיפדיה והרצון לעודד נשים לכתוב ולערוך בה. המחשבה מאחורי ההדרכה היא שהכרת הויקיפדיה וכלי העריכה בה תקל ותביא יותר נשים לערוך.
ההדרכה, שנמשכה 4 שעות, כללה בחלקה הראשון הכרה כללית של ויקיפדיה, איך נולדה ויקיפדיה, המיזמים השונים של קרן ויקימדיה, הכרת הקהילה – מי כותב בויקיפדיה, אמינות, מקורות, ניטרליות בכתיבה, שקיפות המידע, מערכות בקרה, זכויות יוצרים, מערכת קבלת ההחלטות השונות לגבי ערכים כגון: תבניות חשיבות, הצבעות מחיקה, דיוני מדיניות במזנון, החלטות בפרלמנט, החלטה לגבי בחירת שם משתמש ועוד. החלק השני של ההדרכה כלל הדרכה מעשית בחדר מחשבים כשכל המשתתפות נרשמו לויקיפדיה, פתחו ארגזי חול והתנסו בעריכה מעשית של כתיבת טקסט, פתיחת פסקאות, קישורים פנימיים, קישורים חיצוניים ועוד.
איך נולדה ההדרכה
בחודש ינואר 2012 השתתפה העיתונאית ענת מרדכי בכנס נשים שאורגן על ידי ארגון שתי"ל. בכנס הוזכרה ויקיפדיה ומיעוט העורכות בה, במסגרת כתבה שעשתה על הנושא, הפנה אותה דובר העמותה, איציק אדרי אלי כדי שאתראיין לכתבה. בשיחה שניהלתי איתה העבירה לי ענת את תחושתה שוויקיפדיה הצטיירה לא טוב בכנס, הפריע לי במיוחד שבכנס הוצג שבוויקיפדיה יש שתי נשים עורכות ומספר עורכים גברים (לא יחס, אלא כמות). אז נכון, הנשים באמת במיעוט אבל יש יותר משתי נשים עורכות. בנוסף הועלו טענות רבות על כך שהנושאים "הנשיים" מוזנחים בוויקיפדיה העברית לעומת ריבוי הערכים ה"גבריים". היה לי ברור שיש אי הבנה כללית לגבי תהליך בחירת הנושאים על ידי העורכים השונים, "כאילו" יש בוויקיפדיה ועדה המחליטה איזה ערכים לכתוב.
החלטתי שיש לעשות מעשה, פניתי אל תמר אדלשטיין מארגון שתי"ל שהיא רכזת פרויקט שוויון מגדרי והצעתי לה הדרכה על וויקיפדיה שתינתן לארגוני נשים. תמר התלהבה מהרעיון הקציבה תקציב וארגנה במהירות הדרכה. ההדרכה ניתנה בחינם והתקיימה במכון מופ"ת בתל אביב. בהזמנה לארגוני הנשים להשתתף בהדרכה נכתב:
בחודש מרץ נערוך השתלמות ראשונה מסוגה ב"שתיל" של הכרת הוויקיפדיה והדרכה טכנית, בכתיבת ובעריכת תכנים. לרגל יום האישה הבינלאומי, ועל רקע הטענות על הטיה מגדרית ומיעוט נשים כותבות , תוקדש ההשתלמות הראשונה לארגוני נשים.
ההדרכה

1. נשים לגופן 2. מרכז סיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית 3. אשה לאשה 4. "בצדק" – הקואליציה לתהליכי צדק מאחה בעבירות מין 5. עמותת "נשים בתמונה"- הפסטיבל הבינלאומי לסרטי נשים 6. פני"ם חדשות- עמותה- פרלמנט נשים ישראליות מנהיגות 7. תנועת אחותי למען נשים בישראל 8. נשות הכותל 9. עיתון לאשה 10. תנועת אומ"ץ 11. משרד הבריאות 12. שתי"ל
בהדרכה נשאלו שאלות רבות, חלק מהמשתתפות אמרו שכבר מזמן רצו לערוך בוויקיפדיה, אחת המשתתפות כתבה ערך ונתנה למישהו אחר להעלותו. ההרגשה הכללית הייתה שההדרכה הזאת נעשתה בזמן, ושיש מקום להדרכות נוספות. השעתיים הראשונות חלפו מהר, ואם היה זמן נוסף היה מקום להרחיב עוד. אני חושבת שאחד הנושאים שהיו הפתעה למשתתפות הוא שוויקיפדיה היא לא רק מקום לכתיבת ערכים, אלא גם קהילה עם כללים וחוקים משלה. לאחר הפסקה של חצי שעה בה הוגש כיבוד והמשתתפות השונות שוחחו ביניהן, החל החלק השני של ההדרכה. לחלק זה הצטרפו אלי העורכות עיצובית ואילילה – התוספת הזאת הייתה חשובה מאד וסייעה רבות בהצלחת ההדרכה. הן הסתובבו בין המשתתפות ענו על שאלות וסייעו בהרשמה בפתיחת ארגזי החול ובעריכה בהן. תוך כדי העריכה קיבלו חלק מהמשתתפות תבנית "ברוכים הבאים" מיעל שהייתה מודעת להדרכה וזיהתה את המשתתפות, דבר שהיה להן לחוויה נחמדה. כבר בתחילת ההדרכה ביקשו המשתתפות להדריך אותן איך להגדיר עצמן כמשתמשת ולא כמשתמש. ענת הגיעה להדרכה מוכנה עם ערך על קצינת חן ראשית שלמרבה הפלא (או לא) לא היה קיים עד כה בויקיפדיה העברית. עכשיו יש.
איך ממשיכים מכאן?

התגובות להדרכה היו טובות, תמר כתבה שהיא מסתובבת בתחושת "היי" מהיום הנעים שעברה ביחד עם הנשים האחרות – על התמיכה, הפרגון, המינגלינג, וכמובן הידע החדש שנרכשו והעולם המרתק של קהילת ויקיפדיה שהמשתתפות בהדרכה נחשפו אליו.
מעין מארגון שתי"ל פרסמה את חוויותיה מההדרכה בבלוג שלה בפוסט: ויקיפדיה – עידוד מעורבות והשתתפות נשים בכתיבה, עריכה וקבלת החלטות
ואנחנו צריכים לחשוב על דרכים נוספות ויצירתיות להגביר את השתתפות הנשים בכתיבת ערכים בויקיפדיה. אשמח לרעיונות ושיתופי פעולה עתידיים בנושא.