ועדת הכלכלה דחתה ההצבעה על הנוסח בקריאה ראשונה של התיקון לחוק זכויות יוצרים, עד להגשת ערעור על החלטת ועדת השרים לחקיקה שהחליטה אתמול להתנגד לחוק ולבטל את החלטתה הקודמת – זאת לאחר שהחוק כבר זכה לתמיכת הוועדה ועבר בקריאה טרומית בתמיכת הקואליציה. הצעת החוק מבקשת לאפשר לציבור שימוש חופשי בתמונות בבעלות המדינה
בדיון שהתקיים הבוקר במטרה להצביע על נוסח החוק להצבעה ראשונה, התברר ליו"ר הוועדה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן, כי ועדת השרים החליטה להתערב בחקיקה ולחזור בה מהתמיכה בו לאור לחץ ממשרדי הממשלה. ח"כ מאיר שטרית, יוזם החוק, ביקש מיו"ר הוועדה שלא לקיים הצבעה בחוק, עד לאחר שהשר מיכאל איתן יגיש ערעור על ההחלטה, כפי שאמר לח"כ שטרית שבכוונתו לעשות, זאת לאור אי הסכמתו עם התנהלות הממשלה ביחס לחוק, לטענתו.
כזכור, ועדת השרים לחקיקה בתחילת הדרך התנגדה לחוק, ולאחר ערעור קודם שהגיש השר מיכאל איתן, קיימה דיון נוסף והחליטה לתמוך בחוק. הצעת החוק עברה בקריאה טרומית פה אחד לפני כשנתיים והועברה לוועדת הכלכלה לדיון לקראת הבאתו לקריאה ראשונה. אך ביום חמישי האחרון הסתבר כי ועדת השרים לענייני חקיקה שהתכנסה אתמול החליטה לדון שוב בחוק והחליטה להתנגד לו, זאת בניגוד מוחלט לנורמות המקובלות (קיום דיון בוועדת שרים לאחר שחוק נמצא בדיון בוועדה ועבר בקריאה טרומית). ח"כ שטרית תקף את נציגי משרד המשפטים וטען שבכל שנותיו כשר משפטים וכחבר בוועדת השרים לא ראה התנהלות והתערבות שכזאת.
במהלך הדיון הציג משרד המשפטים את המגמה שאותה מנסה להוביל המשרד שבגינה החליטה ועדת השרים להסיר תמיכתה – כי כל משרד ייקבע לו תקנון שימוש משלו באם ירצה לשחרר את התמונות. הדבר זכה לביקורת חריפה מפי המשתתפים וחברי הוועדה עצמם, על חוסר התאימות והבהירות שיצור מצב שכזה, היכולת של כל משרד לחזור מהחלטתו באם ירצה וכי המשרדים יתעכבו במימוש נוהל שכזה – כפי שהתעכבה לע"מ במשך כמעט שנה, ועדין לא השלימה את התהליך של שחרור התמונות הלאומיות.
תומר אשור, יו"ר ויקימדיה ישראל: "אנחנו מרגישים שאנחנו נלחמים מול המדינה על הזכות להסביר את ישראל. במקום לתת לנו את הכלים להסביר ולעשות, יועצים משפטים מתחבאים מאחורי חוקים ומנסים להפחיד חברי כנסת מלקבל את ההחלטה הנכונה והראויה, כפי שהתקבלה כבר במדינות אחרות. לאפשר לציבור שימוש בתמונות שבבעלות המדינה, תמונות שממומנות מהמיסים המשולמים על ידיו. תמונות שיכולות לאפשר לציבור להסביר ולהציג את המדינה במגוון רשתות חברתיות, בלוגים ואתרי אינטרנט".
עוד הוסיף אשור: "העובדה שכבר שנתיים אנו מקיימים דיונים על החוק, והוא עדין לא התקדם אפילו לקריאה ראשונה, מוכיחה בדיוק מה קורה כאשר נותנים למשרדים חופש פעולה – הם לא עושים דבר".
נציגי משרד המשפטים בדיון הסבירו כי החשש הוא לאפשר שימוש מסחרי בתמונות וסילוף שלהם. גם כאשר היועצת המשפטית של הוועדה ניסתה לעמוד על ההגדרה של סילוף ודרך ההתמודדות למולה, התקשו הנציגים להסביר את הכוונה. מנגד, טענו נציגי העמותה בדיון כי ניסיון ההפחדה שמעלה המשרד חסר כל בסיס – במילא ההצעה מבקשת לעשות שימוש בתמונות בכפוף לכל דין אחר, ולכן קיימת שורה של חוקים במדינת ישראל שיאסרו ביזוי והטעייה.
לנושא השימוש המסחרי, הסבירו נציגי העמותה כי גם לקחת תמונה ולפרסם אותה בבלוג שבו יש פרסומות של google adwords, שבעליו מבקש להרוויח כמה עשרות שקלים כדי לממן את השרת לאחסון הבלוג – מהווה שימוש מסחרי ולכן מעקרת כל יכולת אמיתית לעשות שימוש.
בין היתר הזכירה העמותה שכבר ב-1997 ועדת המשנה המיוחדת של ועדת הכלכלה שמינה ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו ומנכ"ל הכנסת דן תיכון במסגרת היערכות מדינת ישראל לקראת עידן המידע המליצה על שחרור זכויות יוצרים. מתוך סעיף 3.1 בדו"ח ההמלצות:
"..חוק זכות יוצרים החדש חייב לשחרר לטובת הציבור את זכויות הקניין של המדינה במידע ציבורי וביצירות אשר מומנו מן הקופה הציבורית [..] כמו-כן, שחרור משאבי מידע כאלה מזכויות קניין יאפשר שגשוג ביצירתם של תכנים חדשים אשר ייטלו מידע ציבורי חופשי ויעניקו לו ערך מוסף…"
כאמור, בכל פעם עולה ההמלצה מחדש – אך הממשלה חוזרת בה ולא תומכת במימושה.
ויקימדיה ישראל החלה לפני כשנתיים להוביל את הצעת החוק (פ/2273/18) לתיקון חוק זכויות היוצרים, אשר מטרתה לאפשר שימוש חופשי בתמונות שבבעלות המדינה לכל אדם – בבלוג אישי, באתר, בהדפסה בספר או חוברת – והן באנציקלופדיה החופשית ויקיפדיה. הצעת החוק הוגשה על־ידי יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה, ח"כ מאיר שטרית וחתומים עליה גם יו"ר ועדת החינוך, זבולון אורלב, וחברי הכנסת זאב בילסקי, אריה ביבי, רוברט אילטוב ואנסטסיה מיכאלי.