בצעד חסר תקדים, קהילת העורכים של ויקיפדיה החליטה להחשיך את הגרסה האנגלית של ויקיפדיה למשך 24 שעות במחאה על החקיקה בארה"ב – הצעת החוק למניעת פיראטיות ברשת (SOPA ,Stop Online Piracy ) של בית הנבחרים האמריקאי ו- PROTECTIP (PIPA) של הסנאט. החקיקה, באם תעבור, תפגע באינטרנט החופשי והפתוח שאנחנו מכירים ותייצר כלים ואמצעים חדשים לצנזור אתרי אינטרנט בינלאומיים בארה"ב.
ההחשכה תחל ב-18 לחודש, 05:00 UTC (יום רביעי, 07:00, שעון ישראל) ותקפה רק על ויקיפדיה האנגלית לכלל הגולשים מארה"ב ומחוצה לה.
עורכי ויקיפדיה אישרו את ההחלטה אמש, לאחר דיון פומבי ארוך. במהלך 72 השעות האחרונות, למעלה מ-1800 ויקיפדים חברו יחד כדי לדון בפעולות שהציעה הקהילה נגד החקיקה האמריקאית. זהו ללא ספק הדיון הרחב והעמוק ביותר שניהלה אי פעם קהילת הוויקיפדים והוא ממחיש את רמת החשש שלהם מהחקיקה המוצעת. הרוב המכריע של המשתתפים תמכו בהצעה להחשיך את ויקיפדיה באנגלית, זאת בתיאום עם החשכות שיתבצעו באתרים אחרים אשר מתנגדים גם הם ל-SOPA ו-PIPA.
"ויקיפדים מכל העולם יוצאים היום נגד החקיקה ההרסנית הזאת", אומר ג'ימי ויילס, מייסד ויקיפדיה, "זוהי פעולה יוצאת דופן עבור הקהילה שלנו – ובעוד אנחנו מצטערים על כך שנמנעת מאנשים בעולם גישה לוויקיפדיה, אפילו לשנייה, אנחנו פשוט לא יכולים להתעלם מהעובדה ש-SOPA ו-PIPA מסכנות את חופש הביטוי הן בארה"ב והן בעולם, ומהוות תקדים מפחיד לצנזורת האינטרנט בעולם".
התנועה העולמית קוראת לקוראי ויקיפדיה להשמיע את קולם, ולאלה הגרים בארה"ב – למצוא את נבחרי הציבור שלך ולפנות אליהם (https://www.eff.org/sopacall) ולאלה הגרים מחוץ לארה"ב, לפנות אל מחלקת המדינה או משרד החוץ במדינתם, להביע את התנגדותם לחוקים ולבקש לשמור על האינטרנט חופשי.
הסבר בעברית כיצד החקיקה תפגע בוויקיפדיה ניתן למצוא בפוסט שפרסם עו"ד לין בבלוג. כמו כן, מידע נוסף תוכלו לקרוא בפוסט שפרסמה מנכ"ל קרן ויקימדיה, סו גרדנר, בבלוג הקרן.