עדכון (17.1.2012): ויקיפדיה באנגלית תוחשך ל-24 שעות במחאה על הצעות החוק
מזה כמה ימים נערך דיון בין עורכי ויקיפדיה בשאלה כיצד למחות כנגד הצעת החוק למניעת פיראטיות באינטרנט (חוק Stop Online Piracy Act או בקיצור SOPA). קרן ויקימדיה מתנגדת באופן נחרץ להצעת חוק זו המאפשרת צנזורה חמורה ופגיעה קשה בחופש הביטוי באיצטלה של הגנה על זכויות יוצרים. קרן ויקימדיה מתנגדת לכל הפרה של זכויות יוצרים, ותומכת בחקיקה המגנה על זכויות אלה – אולם לא במחיר של פגיעה כה חריפה ולא מידתית בחופש הביטוי.
קהילת הכותבים באתרי האינטרנט של קרן ויקימדיה, ובהם אתר ויקיפדיה וויקישיתוף, פיתחו מומחיות רבה בדיני זכויות היוצרים, אשר משתנים ממדינה למדינה ולרוב סבוכים למדי. המומחיות נועדה למנוע פגיעה בזכויות יוצרים על ידי הפרויקטים השונים של הקרן. משימתה של קרן ויקימדיה ומטרתם של המתנדבים הפועלים באתריה היא הנגשה לציבור של תוכן חופשי – היינו תוכן שאינו מפר זכויות יוצרים, וככזה אין מקום באתרי הקרן לתוכן מפר.
יחד עם זאת, הפגיעה המוצעת במסגרת הצעת חוק SOPA היא כה חמורה וכה בוטה, שלא ניתן להצדיק אותה בשום אופן. הצעת החוק מניחה, כהנחת יסוד, כי ניתן לקיים צנזורה חריפה ככלי להגן על זכויות יוצרים. היא מיישמת זאת על ידי מתן סמכות למשרד התובע הכללי של ארצות הברית לסגור אתרי אינטרנט שלמים בארצות הברית, אם נטענת נגדם הפרה של זכויות יוצרים (גם אם מדובר בהפרה מזערית, בתום לב).
ביום שלישי האחרון 13 בדצמבר 2011, בעקבות ביקורת של אירגונים רבים כנגד החוק (ובהם איגוד האינטרנט של ארצות הברית, ואירגון Creative Commons), הוצע תיקון להצעת החוק. הצעת החוק המתוקנת טובה מקודמתה, אך גם בה נפלו פגמים רבים. החוק ימנע למעשה גישה לאתרים מתושבי ארצות הברית (ולמעשה מכל הגולשים באינטרנט, כאשר מדובר באתרים אמריקאים). החוק יתן למעשה למשרד התובע הכללי של ארצות הברית סמכות שיטור לא סבירה ולא הגיונית, ובלי צו בית משפט הוא יוכל לסגור אתרים, ולגרום לבעלי האתרים הוצאות כבדות, גם במקרים בהם אלה לא הפרו את החוק.
להלן דוגמא שתדגים את חומרת ההצעה:
נניח כי בעל זכויות כלשהו חושב שאתר כלשהו הפר את זכויותיו. בעבר היה עליו לפנות אל האתר לבקש להסיר את התוכן המפר. החוק החדש נותן לו כלי עוצמתי יותר – פניה לרשות הפדרלית בארצות הברית בדרישה שהגישה לאתר כולו תחסם. אם אדם חושב שוויקיפדיה הפרה את זכויותיו – הוא יכול לבקש למנוע כל גישה אליה, מבלי לטרוח לבקש להסיר את התוכן קודם.
הדבר נכון גם לגבי קישור לתוכן מפר זכויות יוצרים. נניח והחומר מפר זכויות היוצרים נמצא באתר ישראלי ששרתיו יושבים בישראל. השרתים של ויקיפדיה, לרבות ויקיפדיה העברית, יושבים בארצות הברית. אם ויקיפדיה העברית קישרה לכתבה, גם ללא ידיעה על החשדות – יכול בעל הזכויות לדרוש למנוע כל גישה לכל אתרי ויקיפדיה בכל השפות. כל זאת בלי צו בית משפט, ומבלי לבדוק אפילו את הסוגיה מול האתר הישראלי. לא צריך אפילו קישור ישיר – מספר שישנו קישור כלשהו לאתר שיש בו, איפשהו, הפרת זכויות יוצרים – די בכך כדי לסגור את ויקיפדיה לגולשים.
כדי לפתור את הבעיה קרן ויקימדיה תצטרך לפנות לבית משפט ולנהל הליך משפטי בארצות הברית על מנת לשכנע שאין הפרה (או שאם יש – שההפרה היא באחריות האתר הישראלי). מובן שהליך זה הינו הליך יקר ביותר, שמרבית אתרי האינטרנט לא יכולים לעמוד בעלותו.
בנוסף, החוק החדש מתיר לממשל הפדרלי להורות לאתרי תרומות כמו Paypall שלא להתרים לאתרים מפרים. כדי לשוב ולהתרים באמצעות אתרים אלה יצטרך אתר האינטרנט שטוענים כנגדו שהוא מפר לפנות לבית משפט ולנהל הליך משפטי (יצויין כי התיקון לחוק מאפשר לקרן ויקימדיה לפתוח בהליך משפטי יזום על מנת שהיא תוכרז כאתר שאינו מפר, ובכך לא יופסקו התרומות נגדה גם אם יטענו נגדה הפרה בעתיד – אולם מדובר בהליך משפטי יקר).
בהתאם לחוק החדש קרן ויקימדיה תידרש עתה לבחון את כל הקישורים אליהם מפנה אתר ויקיפדיה, ולבדוק בכל קישור וקישור אם יש בו תוכן המפר זכויות יוצרים, ואם כן – למחוק את הקשור. המשמעות הכספית של דרישה זה משמעה פשיטת רגל של הקרן, מאחר וכספי התורמים אינם מספיקים לשכירת כוח האדם לפעילות זו.
לסיכום, הצעת החוק תביא לפגיעה אנושה בכל אתרי החיפוש והמידע באינטרנט, תפגע בחופש הביטוי והמידע במרחב המקוון, ועל כן קרן ויקימדיה תומכת בהחלטת העורכים בויקיפדיה למחות כנגד החוק, ואף לסגור לאות מחאה את אתר ויקיפדיה.
הפוסט מבוסס על פוסט הסבר ופרשנות שכתב היועץ המשפטי של קרן ויקימדיה, Geoff Brigham