לא כל יום מזדמן לי לכתוב הודעה לעיתונות ופוסט בבלוג, על מאמצים שנמשכים כבר שנתיים וחצי.
השבוע, בהמשך למאמצים של ויקימדיה ישראל וויקימדיה גרמניה – הודיע מדור "ניו מדיה" של דובר צה"ל בחשבון הטוויטר שלו, כי מאות התמונות של צה"ל באתר התמונות פליקר – ישוחררו ממגבלות זכויות יוצרים, כך שהגולשים יוכלו לעשות בהן שימוש חופשי. העדכון נעשה עוד באותו יום על ידי חיילי המדור.
עד היום כל התמונות שהועלו לחשבון, היו מוגבלות בזכויות יוצרים וגולשים לא יכלו לעשות בהן שימוש הסברתי בבלוגים ואתרי אינטרנט. באותו אופן מוגבלים היום חשבונות הפליקר של לשכת ראש הממשלה ושל לע"מ. זו הפעם הראשונה שגוף ממשלתי בישראל משחרר באופן גורף תמונות לשימוש הציבור.

בתוך שלושה ימים העלו עשרות מתנדבים מהארץ ומהעולם את מאות התמונות לוויקיפדיה, ושיבצו אותן בערכים מתאימים וכתוצאה מכך במאות ערכים על ישראל בעשרות שפות, שעד היום לא היו בהם תמונות, יש תמונות שמדגימות את נושא הערך:
- כך למשל בערך על הרמטכ"ל בני גנץ שולבה תמונתו הרשמית. עד היום הופיעה בערך תמונה מטקס חילוף הרמטכ"ל שצולמה על־ידי צלם של צבא ארה"ב, ובארה"ב כל התמונות שצולמו על־ידי המדינה חופשיות לנחלת הכלל (public domain).
- בערך "המאבק נגד גדר ההפרדה בבלעין" שעד כה הציג תמונות שצולמו על־ידי הצד הפלסטיני, שולבו גם תמונות מדובר צה"ל המציגים את המפגינים תוקפים.
- הערכים על מערכת כיפת ברזל בשפות השונות זכו סוף־סוף לתמונות רשמיות ואיכותיות, במקום תמונות שצולמו על־ידי חובבנים.
- הערכים על הספינה ויקטוריה, שנתפסה עם אמצעי לחימה איראניים – זכו גם הם סוף־סוף לתמונות.
- זאת בנוסף לעשרות ערכים על בכירי צה"ל ויחידות צה"ל שהיו ללא תמונות וכעת זכו לתמונות איכותיות.
תחילת המאבק שלנו לשחרור תמונות של המדינה לשימוש הציבור, החל במבצע עופרת יצוקה, אז פנתה ויקימדיה גרמניה אל העמותה, באמרה כי הוויקיפדיות ברחבי העולם מלאות בתמונות שמעלה הצד הפלסטינאי ותמונות מאל ג'זירה המציגות את ישראל באור שלילי ביותר ואין ולו תמונה אחת המנסה ליצור ניטראליות ולהציג את הצד הישראלי – וכי מדוע הצבא הישראלי או משרד החוץ אינו יכול להעביר תמונות, כמו שהוא מעביר לכלל כלי התקשורת בעולם בכדי שנוכל להציג תמונה אובייקטיבית?. פניה שהפכה לשיח שהתקיים במשך חודשים עם יחידת דובר צה"ל, בניסיון לקבל תמונות לשימוש בוויקיפדיה – אשר נכשל בסופו של דבר. כאמור, כעת הוחלט באופן גורף לשחרר את התמונות – מבלי לחכות לחקיקה על ידי הממשלה והכנסת.
כזכור, לפני כחצי שנה – לרגל יום העצמאות, הודיע משרד ההסברה והתפוצות כי הממשלה החליטה לשחרר את כל התמונות בארכיון הצילומים הלאומי ולהעמידם לשימוש חופשי של הציבור. למרות ההצהרות, עד כה, לא מומשה ההחלטה.

כפי שחלקכם זוכרים, ויקימדיה ישראל החלה לפני שנה וחצי להוביל את הצעת החוק (פ/2273/18) לתיקון חוק זכויות היוצרים, אשר מטרתו לאפשר שימוש חופשי בתמונות שבבעלות המדינה לכל אדם – בבלוג אישי, באתר, בהדפסה בספר או חוברת – והן באנציקלופדיה החופשית ויקיפדיה.
הצעת החוק הוגשה על־ידי יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה, ח"כ מאיר שטרית ושחתומים עליה גם יו"ר ועדת החינוך, זבולון אורלב, וחברי הכנסת זאב בילסקי, אריה ביבי, רוברט אילטוב ואנסטסיה מיכאלי. ח"כ שטרית נענה לבקשתה של העמותה לקדם את הנושא בעקבות דיון מיוחד בוועדת הטכנולוגיה שנערך לפני מספר חודשים לרגל 100 אלף ערכים בוויקיפדיה העברית, ותרומתה לחינוך והידע בישראל.
הצעת החוק זכתה לאישור ועדת שרים לחקיקה ועברה בקריאה טרומית – ולמרות ההפצרות, מזה כשנה עדין לא דנה בה ועדת הכלכלה, שמשכה את הדיון בחוק מוועדת הטכנולוגיה שהחלה לדון בו.
לשם השוואה – בארה"ב יצירות של המדינה אינן מוגבלות בזכויות יוצרים כלל. המודעות לעניין גוברת גם בבריטניה וגרמניה, ובעשור האחרון הן החלו להסיר בהדרגה את המגבלות על שימוש ביצירות אשר בבעלות המדינה.
נקווה שהחלטת דובר צה"ל תגרור בעקבותיה ארגונים נוספים, וכמו גם מימוש החלטת הממשלה והדיון של ועדת הכלכלה בתיקון לחוק!