ביום ראשון זה מתחיל – פרויקט הגלאם המשותף של מוזיאון ישראל ועמותת ויקימדיה ישראל.

מה זה גלאם?
גלאם (GLAM) הם ראשי תיבות באנגלית של גלריות, ספריות, ארכיונים ומוזיאונים. מדובר בדרך כלל על שיתופי פעולה שעורכים צ'פטרים של תנועת ויקימדיה או קבוצות אחרות עם גופים ממוסדים בתחום האומנות והמידע.
מה עושים בפרויקטים כאלה?
פרויקטי גלאם יכולים להיות שיתופי פעולה חד-פעמיים, למשל, תיאום ביקור בספרייה שבמסגרתו הוויקיפדים יוכלו לקבל גישה למקורות שאינם נגישים בדרך-כלל לציבור. הם גם יכולים להיות ארוכי טווח, כמו העסקת עובד שאחראי על הקשר עם ויקיפדיה. בין שני הקצוות האלה עוברות יוזמות יפיפיות, כמו העשרת ערכים בוויקיפדיה במידע מתוך ארכיוני המוזיאון או שילוב קודי QR בתוך התצוגה הקבועה של המוזיאון, כדי שהמבקרים יוכלו לסרוק אותם ולהגיע למידע נוסף על היצירות בוויקיפדיה.
איזה דוגמאות אפשר למצוא לפרויקטים כאלה?
המוזיאון הבריטי, הספרייה הבריטית, מוזיאון ורסאי, מוזיאון הסמיטסוניאן, מוזיאון הילדים באינדיאנפוליס, הארכיון הלאומי הגרמני. תוכלו למצוא את כל הדוגמאות לפרויקטים שנעשו ברשימת פרויקטי גלאם בוויקיפדיה העברית.
מה כולל הפרויקט המשותף לוויקימדיה ישראל ולמוזיאון ישראל?
באופן משעשע למדי, יצא שהתחלנו מהסוף. מוזיאון ישראל היה מעוניין להעסיק "ויקיפד בית" (Wikipedian in Residence), על מנת לקדם פרויקט משותף עם ויקיפדיה. הוויקיפד שנבחר הוא יאיר טלמור, מורה לאומנות בעל תואר ראשון בתחום, אשר כתב ערכים רבים בתחום האומנות בוויקיפדיה העברית. הוא ישמש "ויקיפד הבית" בפיילוט משותף עם המוזיאון שיימשך חודשיים. את הפרויקט מובילה מטעם העמותה שני אבנשטיין, המשמשת אשת הקשר בין ויקימדיה לבין המוזיאון, והיא תעזור ליאיר לקדם ולממש את מטרות הפרויקט.
מטרת הפרויקט היא להעשיר את ערכי האומנות והאמנים קודם כול בעברית ואנגלית וגם בשפות נוספות – כבר נוצרו מספר ערכים על אמנים ישראלים בסינית וברוסית. מטרה נוספת היא ליצור מודעות "גלאם" בתוך ויקיפדיה ומחוץ לה, ולגייס ויקיפדים חדשים שוחרי אומנות. במסגרת תפקידו יאיר ידריך לגבי אופן הכתיבה בוויקיפדיה קבוצה מתוך צוות המוזיאון שתכלול את האוצר הראשי של המוזיאון, יתאם ביקור מיוחד לוויקיפדים במוזיאון ישראל ויקדם פעילויות לוויקיפדים ולקהל הרחב שישלבו בין תחומי העניין של המוזיאון לוויקיפדיה. יאיר גם יהיה הגשר בין מומחי המוזיאון לקהילת חובבי האומנות החזותית בוויקיפדיה. כך, יוכלו הוויקיפדים להיעזר במומחים כדי להגיע למקורות שיאפשרו להם להעשיר את ערכי ויקיפדיה.
מדובר בפרויקט מרגש, ראשון מסוגו במדינת ישראל.
אעדכן אתכם בהתפתחויות.