14/1/2011
– הודעה לעיתונות –
מחר (15 בינואר) תחגוג ויקיפדיה עשור להקמתה בכ-400 אירועים שיערכו ברחבי העולם בימים הקרובים לציון האירוע ההיסטורי. היום בקולנוע "לב" בתל אביב נערך מפגש בין קהילת הכותבים, המתנדבים והגולשים בוויקיפדיה. לאחר מפגש חברתי בין הכותבים, שחלקם פגשו אחד את השני בפעם הראשונה – זכו המשתתפים להקרנה טרום בכורה של הסרט נאום המלך.
דוד שי, ממייסדי ויקיפדיה העברית: "באינטרנט עשר שנים זה כמו נצח. לפני עשור במרכז האינטרנט העברי היה לטעמי כמעט ריק. למעט כמה אתרי מידע, היה קשה למצוא אינפורמציה בעברית. ויקיפדיה לדעתי שינתה את התמונה מבחינת כמות והיקף הידע הזמין באינטרנט לכל אדם המחפש ידע שהוא מעבר לאקטואליה וחדשות. היום אנחנו כבר יודעים, שאם משהו קרה והוא לא בוויקיפדיה, כאילו לא היה קיים".
ג'ימי ויילס, מייסד ויקיפדיה בברכת וידיאו מוקלטת: "קשה להאמין שעברו 10 שנים מאז שערכתי לראשונה בוויקיפדיה. אני זוכר את אותו היום הראשון. לחצתי על 'ערוך' וכתבתי 'שלום עולם' וזו היתה ההתחלה של ויקיפדיה וכל הדברים שקרו מאז. אני רוצה להודות לכל מי שסייע. אני רוצה להודות לכל מי שערך את ויקיפדיה, שתרם למאגר הידע העצום הזה. אני רוצה להודות לכל מי שקורא את ויקיפדיה, בשביל זה יצרנו אותה, כדי שתוכלו לקרוא בה".
(ניתן להוריד את הברכה של ג'ימי ויילס (באיכות HD) לשימוש ושידור: https://www.wikimedia.org.il/tmp/jimmy-wikipedia10.mov)
מחר לפני עשר שנים, אתר עם שם מצחיק הזמין אנשים מכל העולם להתאגד ביחד לכתיבת אנציקלופדיה חופשית. התוצאה הראשונית היתה נוראית. המאמר "אסטרונום" הכיל פשוט את הטקסט: "מדען שתחום התמחותו הוא אסטרונומיה", הערך שבדיה כולו היה: "מדינה בצפון אירופה שתושביה נקראים שבדים. השפה המדוברת היא שבדית. בירתה היא שטוקהולם." והערך פיסיקה היה: "פיסיקה היא תחום רחב מאוד."
למרות ההתחלה הצולעת, ויקיפדיה גדלה במהירות ו-1,000 ערכים נכתבו תוך פחות מחודש. במהלך חמש השנים הבאות הושקו גרסאות של ויקיפדיה בשפות רבות אחרות וויקיפדיה הפכה להיות מקור על מקורות מסורתיים הן בהיקפה והן בעומקה. הסוד הוא שכל אחד יכול לערוך כל ערך. בינואר 2006, כתב אחד ממתנדבי ויקיפדיה גארת' אוון בדף המשתמש שלו: "הבעיה עם ויקיפדיה היא שהיא עובדת רק בפועל, בתיאוריה היא כשלון מוחלט".
כיום, ויקיפדיה משמשת כמקור מידע ל-410,000,000 אנשים בכל חודש. היא מספקת מידע מהיר, מעמיק ובאיכות גבוהה, בחינם וללא פרסומות. בעשור האחרון, התגבשה סביב ויקיפדיה קהילת עורכים בינלאומית שיצרה 17 מיליון ערכים ב-270 שפות, בכך קידמו מתנדבים אלה את חזון הפצת הידע לכל אדם על פני כדור הארץ.
מחר, ה-15 בינואר קהילת ויקיפדיה נפגשת ביותר מ-400 מקומות על פני כדור הארץ כדי לחגוג עשור לאנציקלופדיה החופשית. החל בכנס בניו-יורק דרך קונצרט בפראג עבור בהשקת פרוייקט חדש בבתי ספק בניירובי עד להקרנת סרט בתל-אביב, האירועים פתוחים לציבור הרחב ומשקפים את הרבגוניות של הקהילה.
ויקיפדיה מופעלת על-ידי קרן ויקימדיה, ארגון ללא מטרות רווח שנוסד על-ידי ויילס ב-2003. הקרן מתקיימת באופן בלעדי מתרומות וסיימה לאחרונה את מסע גיוס התרומות המוצלח ביותר מאז הקמתה במסגרתו תרמו יותר מ-500,000 תורמים סכום של 16,000,000 דולרים.
לסו גרדנר, מנכ"לית קרן ויקימדיה יש חזון גדול לעתיד. "אנחנו רוצים להגיע למיליארד אנשים עד לשנת 2015. אנחנו רוצים לעודד יותר קוראים לערוך. יותר נשים. אנחנו יודעים שככל שקהילת העורכים יותר מגוונת, כך האנציקלופדיה נהיית יותר מקיפה, מדויקת ועשירה".
ג'ימי ויילס מצטרף לדברים: "למרות שיש לנו מיליוני ערכים, אפילו שאנחנו פעילים במאות שפות, עדיין יש המון עבודה לעשות. אז אני קורא לכל האנשים שם בחוץ, אם אף פעם לא ערכתם בוויקיפדיה, נסו את זה – פשוט לחצו 'ערוך'".
ויקיפדיה במספרים:
- 410 מיליון גולשים יחודיים בוויקיפדיה.
- 17 מיליון ערכים ב-260 שפות
- 113 אלף ערכים בעברית
- 1,190,784,605 עריכות בוצעו עד כה בערכי ויקיפדיה.
- מדי יום נכתבים בוויקיפדיה 8000 ערכים חדשים.
- 37 מיליון דפים נצפים בוויקיפדיה העברית מדי חודש.
לפרטים נוספים – איציק אדרי, דובר ויקימדיה ישראל, 054-5878078, [email protected]
עמותת ויקימדיה ישראל היא עמותה רשומה (ע"ר 580476430) הפועלת בשיתוף פעולה עם קרן ויקימדיה הבינלאומית לקידום הידע וההשכלה בישראל באמצעות איסופם, יצירתם והפצתם של תכנים חופשיים. העמותה היא חלק מרשת אגודות ויקימדיה הפועלות ברחבי העולם.
קרן ויקימדיה היא תאגיד ללא מטרות רווח המאוגד התומכת בפעילות ויקיפדיה ופרויקטים אחרים המעודדים פיתוח והפצה של תוכן חופשי. הקרן הוקמה על ידי ג'ימי ויילס ב־2003, שנתיים אחרי שייסד את ויקיפדיה, כדי לאפשר עתיד ארוך טווח לפרויקט וקידום חופש הידע. הקרן, הממוקמת כיום בסן פרנסיסקו, אחראית על תחזוקת התשתית, התוכנה והשרתים שמאפשרים למיליוני אנשים גישה חופשית לוויקיפדיה ופרויקטים נוספים.