ועדת השרים לחקיקה תדון מחר (יום א') בתיקון לחוק זכויות יוצרים שמטרתו לאפשר שימוש חופשי בתמונות בבעלות המדינה – בדומה למצב בארה"ב
מדוע בכמעט אף אחד מערכי ראשי הממשלה בוויקיפדיה לא מופיעה תמונה שצולמה בישראל? מדוע במבצע עופרת יצוקה התמלאה ויקיפדיה בתמונות של הצד הפלסטינאי ואף לא תמונה אחת של הצד הישראלי? הסיבה: מדינת ישראל, לרבות לע"מ ודו"צ – אינם מאפשרים שימוש חופשי בתמונות – זאת בניגוד למצב בארה"ב ובמדינות אחרות בעולם.
"הכסף שלנו – הזכות שלנו" – תחת סלוגן זה תוביל ויקימדיה ישראל את הצעת החוק (פ/2273/18) לתיקון חוק זכויות היוצרים, אשר מטרתו לאפשר שימוש חופשי בתמונות שבבעלות המדינה לכל אדם – בין אם בבלוג אישי, בין אם באתר, בהדפסה בספר או חוברת – והן באנציקלופדיה החופשית – ויקיפדיה.
הצעת החוק הוגשה על ידי יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה, ח"כ מאיר שטרית ועליה חתומים גם יו"ר ועדת החינוך, זבולון אורלב, וחברי הכנסת זאב בילסקי, אריה ביבי, רוברט אילטוב ואנסטסיה מיכאלי. ח"כ שטרית נענה לבקשתה של העמותה לקדם את הנושא בעקבות דיון מיוחד בוועדת הטכנולוגיה שנערך לפני מספר בחודשים לרגל 100 אלף ערכים בוויקיפדיה העברית, ותרומתה לחינוך והידע בישראל.
ויקימדיה ישראל, כמי שפועלת הן לתמיכה באנציקלופדיה החופשית ויקיפדיה והן לעידוד ותמיכה בחופש ידע במדינת ישראל, רואה בשינוי חוק זה חשיבות עליונה. בארכיוני המדינה קיימות עשרות אלפי תמונות – תיעודיות ורשמיות שאינן נגישות לציבור, אינן מוצגות באינטרנט ואין לציבור זכות שימוש בהן. כיום כל תמונה שצולמה על ידי גוף ממשלתי – לרבות משרד החוץ, לע"מ ודובר צה"ל – מוגנים בזכויות יוצרים. לציבור אסור לעשות כל שימוש בתמונה ללא אישור מהגופים הנ"ל, ותשלום אגרת שימוש על כל שימוש בתמונה.
לשם ההמחשה, תחת הערך של בנימין נתניהו כראש ממשלה קיימת תשע תמונות שכולן בחסות הממשל האמריקני, למעט אחת שנתרמה ע"י הקרמלין בה נתניהו מצולם עם הנשיא פוטין. ב-250 הגרסאות של וויקיפדיה בשפות השונות אין ולו תמונה אחת של ראש ממשלת ישראל המוצג בעת פעילות בישראל. זאת למרות שבארכיוני לע"מ קיימות אלפי תמונות שכאלה. הדבר נכון גם לרמטכ"ל הנוכחי וכן מרבית ראשי הממשלה לשעבר. האבסורד מחריף כאשר הדבר נוגע להסברה הבינלאומית: תמונות רשמיות של פיתוחים ישראלים ("החץ", "כיפת ברזל", "פיתון", "גבריאל") – לא קיימות כלל, ובעל בלוג או אתר עצמאי שירצה להציג תמונה של הפיתוחים הישראלים, יוכל למצוא כאלה רק באתר של הצבא האמריקאי שתיעדו ניסיונות שימוש בפיתוחים בבסיסיהם.
דוגמא נוספת? שיאו של מבצע "עופרת יצוקה": "הוויקיפדיות ברחבי העולם מלאות בתמונות שמעלה הצד הפלסטינאי ותמונות מאל ג'זירה המציגות את ישראל באור שלילי ביותר ואין ולו תמונה אחת המנסה ליצור ניטראליות ולהציג את הצד הישראלי – האם הצבא הישראלי או משרד החוץ אינו יכול להעביר תמונות, כמו שהוא מעביר לכלל כלי התקשורת בעולם בכדי שנוכל להציג תמונה אובייקטיבית?" כך פנה הסניף הגרמני של ויקימדיה אל הסניף הישראלי. פניה שהפכה לשיח שהתקיים במשך חודשים עם יחידת דובר צה"ל, בניסיון לקבל תמונות לשימוש בוויקיפדיה. שיח זה נכשל לאחר שהיועצים המשפטיים של דו"צ לא אישרו שימוש בתמונות עקב האיסור בחוק זכויות יוצרים.
לשם השוואה – בארה"ב יצירות של המדינה אינן מוגבלות בזכויות יוצרים כלל. המודעות לעניין גוברת גם בבריטניה וגרמניה, ובעשור האחרון הן החלו להסיר בהדרגה את המגבלות על שימוש ביצירות אשר בבעלות המדינה.