15.01.2010
– הודעה לעיתונות –
מעל ל-100 משתתפים חגגו היום במפגש מיוחד באוניברסיטת תל אביב את הערך המאה אלף בוויקיפדיה העברית
את המפגש המיוחד ניצלו הכותבים ("הוויקיפדים") למפגש פנים אל פנים ולהחלפת חוויות. את הכנס הפיקו הכותבים בוויקיפדיה בעצמם והעבירו הרצאות הנוגעות לפעילות בוויקיפדיה כיום ופרויקטים לעתיד שבדעתם לקדם.
עמותת ויקימדיה ישראל העניקה לכל אחד מהכותבים הוותיקים חולצה הנושאת את לוגו חגיגות המאה אלף וכמו כן הוצגה סדרת גלויות שיווקיות שיופצו החל מהשבוע במטרה להציג, לצד מאה אלף הערכים בוויקיפדיה העברית – גם את התמונות האיכותיות המוצעות באופן חופשי בוויקיפדיה. כיום במיזם ויקישיתוף, למעלה מ-5 מיליון תמונות, קבצי אודיו ווידיאו (מצ"ב דוגמאות לגלויות והחולצה).
"אני נרגש ומאושר לפתוח את הכנס החגיגי ולציין 100 אלף ערכים בויקיפדיה העברית. זה הישג מרשים המכניס אותנו לליגה העליונה של 30 הויקיפדיות בעולם שמעל מאה אלף ערכים. ואנחנו מקדימים הרבה שפות ומדינות גדולות הרבה יותר מאיתנו", אמר דוד שי, מהכותבים הראשונים בוויקיפדיה, "100 אלף ערכים הם רק תחילת הדרך. יש עוד ערכים רבים המצפים להיכתב, ויש ערכים רבים שיש עוד להעמיקם ולהרחיבם. היעד הבא הוא חצי מיליון ערכים".
"את המפגש הראשון לרגל שנה לוויקיפדיה עשינו במתחם המזון של קניון עזריאלי. מרשים לראות שרוב האנשים שהיו אז, עדין איתנו היום. והיום אנחנו כבר ממלאים אולם באוניברסיטה".
"ויקיפדיה הפכה מאנציקלופדיה אינטרנטית, לתנועה שמייצגת חופש ידע. עשרות עמותת, מאות מתנדבים ועשרות אלפי כותבים ברחבי העולם שחולמים ומגשימים – לשתף את הידע האנושי לכל אדם בעולם", אמר שי יקיר, יו"ר עמותת ויקימדיה ישראל, "הספקנו בשנים האחרונות לעשות הרבה. ויקימדיה ישראל פועלת להנגשת אותו ידע עצום שהצטבר בעברית גם לאנשים ומגזרים שעד היום פחות היו נגישים לוויקיפדיה. אם זה דרך פרויקט מחשב לכל ילד, אם זה בבתי הספר ובצבא. הדרך עוד ארוכה, ויש לנו המון עבודה – שאנחנו יכולים לעשות רק איתכם – המתנדבים בוויקיפדיה".
"בשנה הקרובה נקדם במרץ את פרויקט 'זכויות הכתר'. המדינה צוברת נכסים ומונעת מהציבור גישה אליהם. למה עשרות אלפי התמונות ההיסטוריות של מדינת ישראל נגישות רק ללשכת העיתונות? מדוע אי אפשר לעשות שימוש במחקרים שהמדינה מחזיקה בידיה?. הכנס הכי חשוב שאפשר לתת לבן אדם זה ידע. ואנחנו מקווים, ונעשה זאת – לפעול במטרה לשחרר תוכן חזרה לציבור, במיוחד התוכן ששייך לציבור".
בתחילת השבוע בירך ג'ימי ויילס, מייסד ויקיפדיה את הפרויקט העברי: "ויקיפדיה העברית הפכה לאנציקלופדיה הגדולה ביותר שנכתבה אי פעם בשפה העברית, ולאחת הגרסאות הגדולות ביותר של ויקיפדיה בעולם, וכל זאת הודות לעבודתכם השיתופית והמסורה. קהילת דוברי־העברית קטנה יחסית, אולם יש לה מסורת ארוכה של כמיהה לידע וחינוך לכול, מסורת שהיא קרקע פורייה לצמיחת אחת הקהילות הוויקיפדיות הנלהבות ביותר". ברכתו המלאה של ויילס מצורפת בהמשך.
לפני 6 וחצי שנים, 9 ביולי 2003 בשעה 13:00, נכתב הערך הראשון בוויקיפדיה העברית – "מתמטיקה", על ידי המשתמש רותם דן. ביום ראשון האחרון נכתב הערך המאה אלף, "אחוזת סיטון דלאוואל", על ידי המשתמש "ברוקלי". האחוזה הוא בית כפרי הנמצא בין הכפרים סיטון סלויס וסיטון דלאוול השוכנים בנורת'מברלנד שבאנגליה.
אירועים נוספים המקיימים לרגל החגיגות:
- בשבוע הבא, 22 לינואר 2010, יום שישי, במסגרת פרויקט של "ויקיפדיה אוהבת אומנות", יפתח המוזיאון הימי בחיפה ויאפשר לכותבים בוויקיפדיה לצלם את המוצגים (כאשר בדרך כלל הצילום במקום אסור) וידריך אותם בין המוצגים. במסגרת מיזם "אלף מילים" יוצאים הכותבים בוויקיפדיה פעם בחודש לסיור באתרים שונים בישראל, מצלמים תמונות ואוספים מידע במטרה לשפר את הערכים הרלוונטים בוויקיפדיה ושחרור התמונות לשימוש חופשי.
- ב-2 לפברואר, יתקיים בכנסת דיון מיוחד של ועדת הטכנולוגיה בנושא תרומתה של ויקיפדיה העברית לידע בישראל ושילובה במערכת החינוך ומדינת ישראל, ביוזמתה של העמותה ושל ח"כ יוליה שמאלוב-ברקוביץ. פרטים נוספים ישלחו בסמוך לדיון.
סטטיסטיקות:
מספר העריכות עד היום: 4,880,168. ערך בממוצע נערך 48 פעם. 18% מהעריכות הנ"ל מבוצעות על ידי משתמשים אנונימיים.
621 מהמשתמשים בוויקיפדיה מבצעים 5 עריכות ומעלה בחודש.
51.7 מיליון מילים בוויקיפדיה העברית, 3.4 מיליון קישורים מחברים בין ערך לערך ו-173 אלף קישורים חיצוניים למקורות וכתבות מהאינטרנט. 33.3 מיליון דפים נצפים בחודש בוויקיפדיה. 1.1 מיליון דפים ליום, 46 אלף בשעה.
לפי נתוני חברת comScore, ויקיפדיה זוכה לחשיפה של 38.6 אחוז מהציבור בישראל (לעומת 28.6 אחוז חשיפה ממוצעת לוויקיפדיה בעולם). גולש מבלה בממוצע 11.2 דקות בוויקיפדיה.
העורכים הפעילים ביותר (בסוגריים – מספר העריכות עד היום): דוד שי (128510), ברוקולי (72561), רחל1 (45871), צחי לרנר (43264), דרור אבי (42554).
ב-8 ביולי 2003 בשעה 13:58 יצר נציג קרן ויקימדיה את הגרסה של ויקיפדיה העברית, לבקשת מספר מתנדבים מישראל שביקשו לפתוח גרסה עברית. 24 שעות לאחר מכן, ב-9 ביולי 2003, בשעה 13:00 נכתב הערך הראשון – "מתמטיקה", נכתב על ידי רותם דן.
לפרטים נוספים – איציק אדרי, דובר ויקימדיה ישראל, 054-5878078, [email protected]
עמותת ויקימדיה ישראל היא עמותה רשומה (ע"ר 580476430) הפועלת בשיתוף פעולה עם קרן ויקימדיה הבינלאומית לקידום הידע וההשכלה בישראל באמצעות איסופם, יצירתם והפצתם של תכנים חופשיים. העמותה היא חלק מרשת אגודות ויקימדיה הפועלות ברחבי העולם. קרן ויקימדיה העולמית היא הגוף העומד ותומך במיזמי קוד פתוח רבים שהפופולארי שבהם היא האנציקלופדיה ויקיפדיה כאשר מטרתה העיקרית לאפשר לכל אדם בעולם גישה חופשית למקורות ידע ומידע.
קרן ויקימדיה היא תאגיד ללא מטרות רווח שמושבו בסן פרנסיסקו שבקליפורניה (ארה"ב), ופועל בכל רחבי העולם. הקרן תומכת בפעילות ויקיפדיה ובפרויקטים אחרים המעודדים פיתוח והפצה של תוכן חופשי. הקרן הוקמה על ידי ג'ימי ויילס ב-2003, שנתיים לאחר שייסד את ויקיפדיה, כדי לאפשר את קיומה של ויקיפדיה לטווח ארוך והרחבת פעילותה. הקרן אחראית על תחזוקת התשתית, התוכנה והשרתים שמאפשרים למיליוני אנשים גישה חופשית לוויקיפדיה ולפרויקטים נוספים, וכמו כן יוזמת פרויקטים חדשים בתחום התוכן החופשי.