דמיינו עולם שבו כל ספרן הוסיף רק עוד מקור אחד לערך בוויקיפדיה…
אם כל ספרן בעולם היה לוקח 15 דקות כדי להוסיף הפניה אחת עם מקור אחד, ויקיפדיה הייתה נראית אחרת לגמרי.
ויקימדיה מקדמת בימים אלה קמפיין עולמי תחת השם: 1Lib1Ref = One Librarian, One Reference, שמטרתו לעודד כל ספרן וספרנית מסביב לגלובוס להוסיף הפניה אחת לוויקיפדיה. הקמפיין מתמקד בימים שבין ה-15 בינואר וה-5 בפברואר, אך כמובן שזו יכולה להיות רק ההתחלה.
מפגשי #1Lib1Ref
מפגשים שיתקיימו בספרייה הלאומית, ירושלים:
יום חמישי 16.1.2020 12:30-14:30 (מפגש כללי)
יום שלישי 21.1.2020 13:30-15:00 (מפגש כללי)
יום ראשון 26.1.2020 11:30-13:00 (מפגש בשפה הערבית)
מפגשים במוסדות אחרים (מתעדכן):
** טופס הרשמה לסדנה בקישור
** טופס הרשמה לסדנה בקישור
יום חמישי 30.1.2020 13:00-15:00 סדנת 1Lib1Ref בספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי, אוניברסיטת ת"א
** טופס הרשמה לסדנה בקישור
עמותת ויקימדיה ישראל וקהילת ויקיפדיה העברית בשיתוף פעולה עם הספרייה הלאומית מאמצות בחום את הפרויקט וקוראות לכל ספרנית וספרן בישראל להצטרף אלינו, ולתרום תרומה קטנה אך משמעותית לסך כל הידע האנושי!
העמותה מקיימת מספר סדנאות הדרכה ייעודיות בספריות מרכזיות ברחבי הארץ.
בהמשך העמוד ניתן למצוא הדרכה וכלים שימושיים עבור מי שרוצה לקחת חלק בפרויקט.
הסבר נוסף על הקמפיין העולמי
כיום, ויקיפדיה היא נקודת ההתחלה עבור רבים מאוד מן הלומדים. הצעדים הראשונים של כולנו – לומדים צעירים או חוקרות מנוסות, מורות ואנשי אקדמיה- עוברים פעמים רבות דרך דפי ויקיפדיה. לידע ולמידע שנמצא שם, תהיה השפעה משמעותית על המשך תהליך המחקר והכתיבה. בואו נדאג לשפר את נקודת ההתחלה הזו עבור כולנו, בואו נפעל יחד לוויקיפדיה טובה יותר.
בספריות בישראל טמון פוטנציאל ידע, שלא ניתן לשער את היקפו ועומקו. אם כל ספרן וספרנית בישראל יוסיפו רק הפניה אחת, התרומה של המידענות הישראלית לוויקיפדיה עשויה להיות עצומה. הפניות ביבליוגרפיות של ספרנים הן יקרות ערך, בתרומתן לביסוס הידע בוויקיפדיה ובהנגשת מקורות המידע. ויקיפדיה עם ביבליוגרפיה עשירה יותר, תשרת טוב יותר את ציבור הקוראים והלומדות, ותספק ידע מבוסס ומהימן יותר עבור כולנו. היא גם תסייע ללימוד ולמחקר פורה ותוביל חזרה אל הספריות לעיון במקורות ראשונים או שניוניים, שקשה לאתר באופן אחר.
תרומה של הספריות לוויקיפדיה מחזקת ומעשירה את ויקיפדיה ובה בעת מקדמת את הספריות, כיון שהיא חושפת בפני הציבור הרחב את אוצרות הידע והספרות המצויים בספריות.
המצב כיום: העריכה בוויקפדיה פתוחה וזמינה עבור כל אדם ועל כן עשויה לכלול ידע מקורות שונים ומגוונים. ההפניות הביבליוגרפיות מאפשרות להגיע למקורות המידע ולהעריך אותו, על מנת להבטיח את איכות המידע ומהימנותו. קהילת ויקיפדיה עמלה כל העת על מנת לבסס יותר ויותר את הערכים ואת הידע הכלול בהם, אך המלאכה עוד רבה מאוד.
בוויקיפדיה האנגלית יש למעלה מ 380,000 ציטוטים/טענות ללא הפניה. בכ-210,000 ערכים אין הפניות כלל.
בוויקיפדיה העברית יש קרוב ל-8,000 ציטוטים/טענות ללא הפניה. מעל 1,100 ערכים לא כוללים הפניות כלל.
כלים שימושיים להוספת הפניה ביבליוגרפית
שלב ראשון: פתיחת חשבון בוויקיפדיה
כדי לערוך בוויקיפדיה מומלץ מאוד לפתוח חשבון משתמש/ת. הרישום מקנה הרשאות עריכה מורחבות מעט יותר ומאפשר יצירת קשר עם משתמשים אחרים.
אם אין לך עדיין חשבון, המצגת הזו תוכל להנחות אותך איך לפתוח חשבון בכמה פעולות פשוטות.
שלב שני: איתור ערך ומיקום להוספת הפניה ביבליוגרפית
יש דרכים רבות למצוא ערכים שדורשים הפניות. הנה כמה מהן:
- ערך מחפש מקורות: אפשר להיכנס לרשימה זו, שכוללת ערכים דלים במקורות ולאתר ערך שיש באפשרותך לאתר את המקורות הביבליוגרפיים של תוכנו.
הרשימה מרכזת מאות ערכים ממגוון נושאים ותחומים בסדר אקראי. - Citation Hunt: אפשר לעשות שימוש ב-Citation Hunt. זהו כלי אינטרנטי, שמרכז ציטוטים או טענות ללא מקור ביבליוגרפי בערכי ויקיפדיה ומאפשר להשלים את המקור החסר. הכלי מאפשר חיפוש על פי קטגוריות ספציפיות. כדי ללמוד עוד על השימוש בו, מומלץ להיעזר במצגת זו.
- שיבוץ מקורות מוכרים: אפשר לבחור מקור שמוכר לך היטב מן המאגר או מן המחקר שלך ולחפש ערכים בוויקיפדיה, בהם ניתן לשלב את המקור. חשוב לבחור ערכים דלים במקורות, שההפניה שלך תתרום לביסוסם.
- תוך כדי תנועה: אפשר פשוט לגלוש בוויקיפדיה, לקרוא ערכים שמעניינים אותך. אם חסרה באחד הערכים הפניה למקור ביבליוגרפי שיש בידך למצוא, זוהי הזדמנות עבורך להוסיף הפניה.
שלב שלישי: הוספת הפניה
אחרי שמצאת את המקום המתאים להוספת ההפניה שלך, המצגת הזו תוכל להנחות אותך איך להוסיף הפניות מסוגים שונים לערך בוויקיפדיה.
חשוב: לשם מעקב ובקרה, נבקשך להוסיף בחלון העריכה הסופי את הכיתוב: #1Lib1Ref.